NESIB-EF. HADŽIĆ: MORAMO UČITI IZ SVOJE PROŠLOSTI I BITI SPREMNI NA NOVE IZAZOVE

NESIB-EF. HADŽIĆ: MORAMO UČITI IZ SVOJE PROŠLOSTI I BITI SPREMNI NA NOVE IZAZOVE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Moramo biti spremni na nove izazove, te stalno sugerisati odgovornima političko jedinstvo oko državnih prioriteta – izjavio je danas predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Nesib-ef. Hadžić.

On se obratio na otvaranju regionalne naučne konferencije “Ulema na Balkanu između dva svjetska rata”, koju su organizirali Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) i Udruženje ilmijje.

Kako je kazao Hadžić, ovom konferencijom se još više osvjetljava jedan vrlo značajan i turbulentan period u Bosni i Hercegovini.

– Posebno mi je važno što ćemo ovdje govoriti o značajnim alimima koji su dali doprinos u tom periodu ali su bili manje istraživani i u sjeni dominantnijih ličnosti. Njihov značaj ipak nas tjera da govorimo i o njima. Naš bosanski usud nas tjera da istražujemo ulemu u vrijeme dolaska Austro-Ugarske, prije Prvog svjetskog rata, poslije ili između dva svjetska rata, poslije drugog, prije agresije na Bosnu i Hercegovinu i slično – kazao je Hadžić.

Dodao je da će nova znanja, do kojih će se doći tokom koferencije, obogatiti našu sadašnjost i unaprijediti našu budućnost.

– Mi moramo učiti iz svoje prošlosti. Lično sam istraživao neke dokumente vezane za nastanak Udruženja ilmijje i dolazio u kontakt sa različitim tekstovima u izdavaštvu iz tog vremena. Vrlo brzo sam uočio da su se problemi koje su Bošnjaci muslimani imali u tom periodu, iz kraja 19. i tokom 20. stoljeća, zadržali i sve do dan danas.  U svakom tom periodu bilo je problema oko bosanskog jezika, prava na nacionalno ime, uskraćivanja prava vezano za odijevanje muslimana, prava na adekvatnu političku afirmaciju, i slično – kazao je Hadžić.

Naveo je da su i tim periodima bošnjačke političke elite u većini slučajeva bile razjedinjene, a i ulema neodlučna.

– Danas za razliku od tog perioda ipak imamo jedinstvenu Zajednicu muslimana. Ona je čvrsta i jaka po svojoj strukturi i donosi jedinstvene stavove koje slijedimo i moramo slijediti i sve učiniti da je jačamo – poručio je Nesib-ef. Hadžić.