ODRŽANA REGIONALNA NAUČNA KONFERENCIJA “ULEMA NA BALKANU IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA”

ODRŽANA REGIONALNA NAUČNA KONFERENCIJA “ULEMA NA BALKANU IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA”

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okviru manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka” u utorak 08.11. je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana regionalna naučna konferencija “Ulema na Balkanu između dva svjetska rata” na kojoj učestvuje 22 izlagača iz naše zemlje i regiona.

Konferenciju su otvorili reisul-ulema Husein-ef Kavazović i Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje je uz Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizator ove konferencije.

Reisul-ulema Kavazović je ocijenio kako je današnji skup iznimno dobra prilika da se podsjeti na vrijeme između dva svjetska rata i na ulogu uleme u nastojanju da se muslimani jugoistoka Evrope prilagode novoj stvarnosti i da se uključe u savremene tokove života u novim prilikama u kojim su se zatekli.

– Razgovaramo o ulemi i njenoj ulozi na trusnom području jugoistoka Evrope između dvaju svjetskih ratova. Prilika je da se osvijetli dio njenog pređenog puta i da se obznane postignuća koja su na tom putu ostvarena. Svakako, i izazove i poteškoće na tom putu, a koji su pogađali našu ulemu, valja sagledati i rastumačiti, a kako bismo ih uporedili s našim ovovremenim izazovima i poteškoćama – kazao je reisul-ulema.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić kazao je da se ovom konferencijom još više osvjetljava vrlo značajan i turbulentan period u Bosni i Hercegovini.

– Moramo učiti iz svoje prošlosti. Problemi koje su Bošnjaci muslimani imali u krajem 19. i tokom 20. stoljeća, zadržali su se sve do danas. U tim periodima bošnjačke političke elite su u većini slučajeva bile razjedinjene, a i ulema neodlučna. Danas, za razliku od tog perioda, ipak imamo jedinstvenu Zajednicu muslimana. Ona je čvrsta i jaka po svojoj strukturi i donosi jedinstvene stavove koje slijedimo i moramo slijediti i sve učiniti da je jačamo. Moramo biti spremni i na nove izazove, te stalno sugerisati odgovornima političko jedinstvo oko državnih prioriteta – naglasio je Hadžić.

Direktor IITB dr. Ferid Dautović izjavio je da je uloga Instituta, između ostalog, da brine o doprinosu uleme islamskim i drugim naukama.

– U našem svakodnevnom promišljanju su i naši alimi, koji su dali neprocjenjiv doprinos nacionalnom, vjerskom i drugim identitetima. Poseban doprinos koji nije prepoznat u našem narodu je u vremenu između dva svjetska rata, na što mi danas želimo ukazati – kazao je dr. Dautović.

Učesnici konferencije su: dr. Ferid Dautović, dr. Mevludin Dizdarević, dr. Šefko Sulejmanović, dr. Elvir Duranović, dr. Sumeja Ljevaković-Subašić, dr. Hikmet Karčić, mr. Vedad Mustedanagić, mr. Admir Blitović, mr. Alen Duraković, mr. Nusret Kujraković, dr. Azra Medara, dr. Zehra Alispahić, dr. Muhamed Ali, mr. Sait S. Šabotić, dr. Edin Veladžić, Azem Feriz, mr. Meho Manjgo, Mustafa Muharemović, dr. Enver Ujkanović, mr. Vedad Hurić, Emir Šečić, Jusuf Džafić i mr. Mustafa Berhamović.

Dr. Hikmet Karčić naglasio je da će ova konferencija posebno ukazati na ulogu vjerskih službenika.

– Cilj je da se kroz arhivsko istraživanje da značaj manje poznatoj ulemi iz tog perioda. Također, ovo je jako važno za razumijevanje suživota i tolerancije – kazao je dr. Hikmet Karčić.