NESIB-EF. HADŽIĆ NA IGMANU: NEMOJMO DOZVOLITI DA NAŠA DJECA NE ZNAJU O SVOJOJ DRŽAVI

NESIB-EF. HADŽIĆ NA IGMANU: NEMOJMO DOZVOLITI DA NAŠA DJECA NE ZNAJU O SVOJOJ DRŽAVI

Facebook
LinkedIn
Twitter

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini provodi projekat organiziranih hutbi u džamiji na Igmanu “Poruke iz Igmanske džamije – od Dana nezavisnosti do Dana državnosti domovine, Bosne i Hercegovine”, a u okviru ovog projekta danas je hutbu održao Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje i glavni imam Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine.

– Kada bismo mi u Bosni i Hercegovini iskreno vjerovali, radili dobra djela i u tome se natjecali, govorili samo istinu i preporučivali istinu, a u teškoćama bili strpljivi i strpljivost preporučivali, tada bi naši neprijatelji u svojim srcima imali poštovanje prema nama i strah od nas da nas napadaju. Međutim, izgleda da naša srca nisu ispunjena iskrenom vjerom i snagom koju Gospodar daruje. Vidimo da nas ne poštuju. Vidimo da nas napadaju. Vidimo da se može nad nama i genocid počiniti. Vidimo da nam se sve džamije mogu porušiti. Vidimo da nas mogu ubijati, a oni treći nam ne daju niti da se branimo. Ne poštuju nas niti nas se boje, zato sve rade što rade. Bojim se da je iskrena vjera izišla iz naših srca iukorijenio se vehn – ljubav prema dunjaluku i preziranje smrti – kazao je efendija Hadžić.

Dodao je da prevelika ljubav prema dunjaluku, i onome što on predstavlja, guši iskrenu vjeru.

– Dunjaluk i ono što je na njemu, nama treba da posluži a ne da mi dunjaluku služimo i da ga toliko volimo da zanemarimo ljubav prema Allahu i Poslaniku, a.s., i da smo prioritete potpuno poremetili – kazao je on.

Naglasio je da je potrebno potiskivati ovo stanje iz naših srca.  

 – Trošimo na ovom svijetu kao da ćemo ovdje vječno biti. Svi ćemo ići s ovoga svijeta. Svi ćemo polagati račune za svoj život i to je dobro. Za posao, za djecu, za porodicu, za imetak, za roditelje, za domovinu ovu našu lijepu – kazao je Hadžić.

Ovom prilikom podsjetio je i na značajne datume u našoj povijesti, koje ćemo obilježiti u predstojećem periodu.

– Podsjetimo, 20. novembra je Dan Sandžaka. Ovaj dan je i nama važan isto koliko i našoj braći u Sandžaku. Mi smo jedan narod, jedna duša razdvojena linijom. Našoj braći u Sandžaku želimo da kao svoji na svome žive dostojanstveno onako kako su to oni zaslužili i naučili da žive – naveo je on.

Podsjetio je i na značaj Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

– Nemojmo dozvoliti da naša djeca ne znaju o svojoj državi, niko ih neće naučiti ako to mi ne uradimo. Ispričajte djeci o Bosni kroz vijekove. Pogledajte kao porodica, zajedno,neki film koji govori o historiji Bosne i Hercegovine. Naučite svoje ukućane da nije sve onako kako se čini na prvu. More je plavo, ali kada ga zahvatimo rukom nije više plavo. Nije sve onako kako se prikazuje.

Ova džamija i ovaj naš dolazak ovdje nas podsjeća da nikada više ne smijemo biti naivni. Svima nama sretan Dan državnosti.

Također, 1. decembra je Dan Oružanih snaga. Ovo su naše oružane snage. Već kod Bošnjaka čujem ne trebaju nam Oružane snage, male su, slabe nenaoružane i slično. Nemojte nasijedati na te spinove. Svojom pričom i postupcima jačate Oružane snage naše domovine Bosne i Hercegovine – poručio je, između ostalog, Nesib-ef. Hadžić.

(Preporod.info)