NAUČNIM SKUPOM U STOCU POČINJE MANIFESTACIJA „ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA“

NAUČNIM SKUPOM U STOCU POČINJE MANIFESTACIJA „ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA“

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje ilmijje IZ u BiH krajem 2022. i tokom naredne 2023. godine planira održavanje manifestacije „Uloga i značaj imama u procesu povratka.“ U okviru ove Manifestacije predviđen je bogat program aktivnosti poput posjeta imamima i džematlijama u mjestima povratka, naučnih skupova, predavanja, susreta imama sa područja Federacije BiH sa imamima u povratničkim sredinama. Manifestacija će biti realizirana u više povratničkih medžlisa na području Bihaćkog, Mostarskog i Tuzlanskog muftijstva. 

Glavni odbor Udruženje ilmijje je podržao ovaj projekt, u cilju afirmacije uloge i značaja imama u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo imama koji su bili pioniri u povratku, a nekada i najznačajnija karika u ovom procesu. 

Prvi naučni skup u okviru manifestacije biće upriličen u četvrtak 22. decembra od 10:00 – 13:00 satiu Šarića kući u Stocu, a domaćini će biti Mostarsko muftijstvo, Okružni odbor Udruženja ilmijje Mostar i MIZ Stolac. Pored naučnih radova o ulozi i značaju imama u procesu povratka, biće prezentirani i radovi o imamima – pionirima poslijeratnog povratka, napadima na imame u procesu povratka te diskriminaciji Bošnjaka u medijskom diskursu u bh. entitetu Republika Srpska.

Učesnici naučnog skupa u Stocu su: muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić, predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Nihad ef. Ahmetović, dr. Elvir Duranović, dr. Hikmet Karčić, mr. Kenan Efendić te imami koji će predstaviti vlastite studije slučaja o temi „Uloga i značaj imama u procesu povratka“: glavni imam MIZ Prozor Safet ef. Pozder, glavni imam MIZ Gacko/Bileća Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Ljubuški Šemso ef. Germić te glavni imam MIZ Glamoč Muhamed ef. Dragolovčanin.

Ovaj zajednički projekat Udruženja ilmijje te Mostarskog, Bihaćkog i Tuzlanskog muftijstva ima za namjeru rasvijetliti i afirmisati časnu ulogu naših imama, koji su bili nerijetko i prvi povratnici u naše džemate. Pored naučnog skupa u Stocu, slični će biti upriličeni u povratničkim sredinama Bihaćkog muftijstva (18. januara 2023. godine u Bosanskoj Kostajnici) te krajem januara 2023. godine na području Tuzlanskog muftijstva. Manifestacija „Uloga i značaj imama u procesu povratka“ će biti okončana završnim naučnim skupom u Sarajevu 15. februara 2023. godine.

Podršku pri realizaciji ove Manifestacije pružaju: Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice na čelu sa ministrom g. Edinom Ramićem, Mostarsko muftijstvo na čelu sa muftijom mr. Salem ef. Dedovićem, Bihaćko muftijstvo na čelu sa muftijom hfz. Mehmed ef. Kudićem i Tuzlansko muftijstvo na čelu sa muftijom dr. Vahid ef. Fazlovićem, dok je generalni medijski pokrovitelj Medija centar IZ u BiH.