NAUČNI SKUP O ULOZI IMAMA U PROCESU POVRATKA: U SREBRENICI JE U TOKU AGRESIJE UBIJENO 27 IMAMA

NAUČNI SKUP O ULOZI IMAMA U PROCESU POVRATKA: U SREBRENICI JE U TOKU AGRESIJE UBIJENO 27 IMAMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” bit će održan u Srebrenici sutra, 25. januara, u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, Okružnim odborom ilmijje Tuzla, a pod generalnim pokroviteljstvom Media centra IZ u BiH.

Tim povodom danas je u Tuzli održana konferencija za medije na kojoj su organizatori i učesnici najavili strukturu i predstavili sutrašnji sadržaj ovog izrazito važnog naučnog skupa.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić poručio je kako je veoma značajno što se istraživanjem ove teme pristupilo tako da će biti urađeno nekoliko naučnih radova i prezentirana iskustva imama koji su se vratili u povratnička područja.

– Naši imami imaju izrazitu ulogu u opstanku na ovim područjima, i nekad su oni sami s nekoliko džematlija. Ali, namjera Islamske zajednice i njena strategija jeste gdje ima jedan džematlija u nekom mjestu, da tamo imamo i imama koji će ulijevati nadu u opstanak na tom području – kazao je Mensur-ef. Husić.

Dodao je kako je važno istaći ulogu reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića dok je bio muftija tuzlanski i današnjeg muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, čiji su napori bili nesebični na planu pomoći povratka na ova područja i koji su dijelili sve poteškoće s imamima i povratnicima.

Osim sutrašnjeg naučnog skupa u Srebrenici, slični su upriličeni 22. decembra u Stocu, te 18. januara u Bosanskoj Kostajnici. Manifestacija “Uloga i značaj imama u procesu povratka” će biti okončana završnim naučnim skupom u Sarajevu 8. februara 2023. godine.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, kazao je da je Srebrenica otvorena rana bošnjačkog naroda i da će takva biti vjerovatno još dugo.

– Nama je izuzetno važno što se ovaj naučni skup održava u Srebrenici. Osim te činjenice da je u Srebrenici nad Bošnjacima počinjen genocid, na tom prostoru je u vrijeme agresije na našu zemlju ubijeno 27 imama, što je četvrtina od ukupnog broja stradalih imama u toku rata, koji su ubijani na najsvirepiji način – kazao je efendija Hadžić.

Podsjetio je da će se ovim događajem odati spomen na kolege imame koji su stradali za vrijeme agresije i na sve one koji su stradali u Srebrenici i u cijeloj Bosni i Hercegiovini.

Stručni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka i predsjednik Naučnog odbora ovog naučnog skupa dr. Elvir Duranović, govorio je o strukturi i sadržaju ovog naučnog skupa i važnosti svake oblasti koje su tretirane.

– Na naučnom skupu, uz muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, planirano je da se obrati šest imama iz povratničkih medžlisa koji će prenijeti svoja, kako pozitivna tako i negativna iskustva koja su imali u toku procesa povratka – kazao je Duranović.

Dodao je kako su zamolili svakog od njih da opišu svoje trenutno viđenje stanja kada je riječ o povratku i da daju prijedloge kako i na koji način zadržati Bošnjake koji su se vratili u povratnička naselja.

Mr. Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora (IO) MIZ Zvornik, kazao je kako je povratak imama bio jedan put u neizvjesnost, te da su dolaskom na svoja ognjišta zatekli izuzetno tužne situacije.

– Tokom prvih godina u Zvorniku smo bili ispod nule, s obzirom na ono što je čekalo jednog imama u radu. Ali, ono što mogu kazati, tada je u našem narodu bilo snažnog optimizma i željeli smo da ovaj proces uspije i da se vratimo na svoja ognjišta i organiziramo normalan život. To je ono što današnjim generacijama nedostaje – kazao je efendija Muharemović.

Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” bit će održan sutra u Bošnjačkom kulturnom centru u Srebrenici, s početkom u 10.00 sati.