SUTRA U SARAJEVU NAUČNI SKUP “ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA”: IMAMI SU UVIJEK UZ SVOJ NAROD

SUTRA U SARAJEVU NAUČNI SKUP “ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA”: IMAMI SU UVIJEK UZ SVOJ NAROD

Facebook
LinkedIn
Twitter

Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” bit će održan sutra, 8. februara, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu s početkom u 10.00 sati.

Na konferenciji za medije povodom naučnog skupa, koji organizuje Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, navedeno je da ovaj naučni skup predstavlja završnicu istoimene manifestacije, a koja ima za cilj afirmaciju uloge i značaja imama u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo imama koji su bili pioniri u povratku, a nekada i najznačajnija karika u ovom procesu.

– Udruženje ilmijje je zaduženo za promociju i afirmaciju uloge imama u Zajednici i društvu u cjelini. S tim u vezi, organizirali smo brojne aktivnosti, a ovim projektom smo željeli osvijetliti ulogu imama u procesu povratka. Svako ko je odlučio da se vrati na te prostore je heroj, a naši imami su imali posebnu ulogu u procesu povratka. Naši imami su bili meta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Htjeli smo da istaknemo činjenicu da su živjeli teška iskustva. Uprkos svim teškoćama i iskušenjima, naši povratnici i naši imami su održali život u povratničkim mjestima – izjavio je predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.

Dodao je da je “obnova džamija i upaljena svjetla u džamijama, simboliziraju sigurnost povratnicima”.

– Naši imami su stalna adresa na koju su dolazili i dolaze povratnici – poručio je, između ostalog, efendija Hadžić.

Elvir Duranović, član Organizacionog odbora i predsjednik Naučnog odbora manifestacije, najavio je da će učešće uzeti brojni izlagači, među kojima i muftije dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, mr. Salem-ef. Dedović, muftija mostarski, hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki, i Edhem-ef. Čamdžić, bivši banjalučki muftija.

– Sutra je četvrti naučni skup o istoj temi. Vrlo su nam značajna izlaganja naših muftija, jer su oni bili značajan faktor u ovom procesu. Također, naši imami će podijeliti sopstvena iskustva, a njihova iskustva će biti zabilježena i objavljena. S nama će biti i ugledni naučni radnici, koji će ukazati na širi kontekst u kojem je proveden proces povratka – naveo je dr. Duranović.

Omer-ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru i učesnik naučnog skupa, naglasio je da će ovaj skup ostaviti trag o onima koji su bili ispred svog naroda.

– Ovaj skup će predstaviti i druge uloge imama, osim onih prvobitnih, imamskih, prosvjetiteljski. Imami su morali da rade mnogo kompleksnije poslove. Naši ljudi su svojim povratkom morali da vrate sva prava, a imami su revitalizirali socijalni, kulturni život, merhametsku stranu našeg naroda. Dakle, uloga imama je bila višedimenzionalna. Bili su uz svoj narod – kazao je efendija Redžić.

Na skupu će se sutra prigodno obratiti i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Također, pozdravne govore će imati Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje i dr. Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Manifestacija je zajednički projekat Udruženja ilmijje te Mostarskog, Bihaćkog i Tuzlanskog muftijstva, a podršku pri realizaciji pruža Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Generalni medijski pokrovitelj je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.