HADŽIĆ: IMAMI PRUŽAJU KVALITETAN ODGOVOR NA IZAZOVE NA KOJE NAILAZE

HADŽIĆ: IMAMI PRUŽAJU KVALITETAN ODGOVOR NA IZAZOVE NA KOJE NAILAZE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Gost novog izdanja emisije “Aktuelno” BIR televizije bio je Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je govorio o slučaju iz Kozarca i napadima na imama hafiza Amira Mahića, imamskom pozivu, medijima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i njihovom odnosu prema Bošnjacima, povratnicima i imamima, te o drugim temama.

– Volio bih jedan takav nemili događaj nije dobio ovakav epilog, nije bilo potrebno, pogotovo što se hafiz Amir Mahić izvinio onima koje je uvrijedio svojom izjavom. Mislim da je to trebalo ostati na tome. To da se hafiz sumnjiči za podrivanje nacionalne mržnje je besmisleno, jer nije imao namjeru da ikoga uvrijedi. Očito je da se djela kvalifikuju različito i da se postupa različito, a mediji u manjem entitetu su dobro iskoristili ovu priliku da naprave kampanju protiv hafiza Mahića – kazao je efendija Hadžić u razgovoru koji je vodio Haris Ahbabović.

On je podsjetio da svi imami u Bosni i Hercegovini nisu sami, te naglasio da tome svjedoči i posjeta reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića Kozarcu.

– Reisul-ulema Kavazović je uvijek uz imame. Tako i u ovom slučaju, reisul-ulema je otišao u Kozarac, boravio je s hafizom Mahićem, kao i s imamima i našim ljudima tamo – kazao je Hadžić.

Nesib-ef. Hadžić se osvrnuo i na komentare da je saopćenje Udruženja ilmijje došlo sa zakašnjenjem.

– Postao je trend da se sve što se uradi objavi. U prvim danima kada se sve dešavalo, trebalo je to spustiti na razinu onoga što jeste, odgovoriti pravovremeno na medijsku kampanju, mi smo to uradili, koordinirali smo. Ne želim govoriti sve što smo uradili u tim danima. U isto vrijeme, svoje saopćenje smo tempirali s Kabinetom reisul-uleme, jer, nekada nije dobro pustiti sve odjednom. Nismo željeli da izlazimo sa stvarima koje su nepotrebne dok to nije spušteno na zemlju. Udruženje ilmijje je postupalo zaista najbolje što je znalo – objasnio je on.

Također, govorio je i o tome da li bi, da je Islamska zajednica imala potpisan ugovor s državom, nešto drugačije izgledalo i da li bi ovaj slučaj drugačije završio.

– Islamska zajednica je postupila onako kako bi postupila i da je potpisala ugovor, u skladu sa svojim procedurama. Pitanje je da li bi stvari bile drugačije. Kod nas je sve postalo upitno, ali ugovor je nešto što bi u datom momentu ovu proceduru “zabetoniralo”. Ugovor bi definirao i razjasnio puno toga – izjavio je on.

Nesib-ef. Hadžić je, između ostalog, naglasio da “nije lahko biti imam u Bosni i Hercegovini”.

– Mislim da Islamska zajednica ima jako dobre imame koji iznalaze način da budu i dovoljno aktuelni i dovoljno oprezni u vremenu i prostoru u kojem žive i rade. Zajednica, hvala Allahu, jača. Imami pružaju kvalitetan odgovor na izazove na koje nailaze. Imam nije posao, to je poziv, misija. Biti imam znači 24 sata biti na službi, u misiji. Naši imami nisu samo lideri u džematu u vjersko-prosvjetnom smislu, oni su lideri u pravom smislu riječi, oni vode akcije – poručio je Hadžić.

Cijeli razgovor je dostupan na YouTube kanalu BIR televizije.