ČLANOVI GLAVNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE POSJETILI KOZARAC I PRUŽILI PODRŠKU HAFIZU MAHIĆU

ČLANOVI GLAVNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE POSJETILI KOZARAC I PRUŽILI PODRŠKU HAFIZU MAHIĆU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na čelu sa predsjednikom Nesib-ef. Hadžićem, posjetili su danas glavnog imama Medžlisa Islamski zajednice (MIZ) Kozarac hafiza Amir-ef. Mahića i njegove džematlije.

Članovi GO su i svojim dolaskom odlučili pružiti podršku hafizu Mahiću u njegovoj borbi sa političkom nekorektnošću aktuelnog režima bosanskohercegovačkog entiteta RS prema Bošnjacima muslimanima i njihovim vjerskim predstavnicima.

Hafiz Amir-ef. Mahić informirao je članove Glavnog odbora Udruženja ilmijje o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega, zahvalivši na podršci Udruženju ilmijje od prvog dana, a posebno predsjedniku Nesib-ef. Hadžiću i predsjedniku Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać Omer-ef. Redžiću.

Predsjednik Hadžić je naglasio kako su i Rijaset Islamske zajednice i Udruženje ilmijje istakli svoju jasnu opredijeljenost i podršku hafizu Mahiću ukazavši na nužnost veće senzibilnosti u javnom diskursu, podsjećajući kako je govor hafiza Mahića bio obrednog karaktera i da se kao takav ne može inkriminirati.

Razgovaralo se o konstantnoj diskriminaciji Bošnjaka na području tog entiteta, a pogotovo u obrazovnom sistemu, koji bi morao biti sekularan i uvažavajući za sve vjerske i kulturne tradicije, saopćeno je iz Udruženja ilmijje.

Članovi GO su iskoristili posjetu Kozarcu, kako bi u prostoru Memorijalnog centra Kamičani proučili Jasin-i-šerif i dovu pred duše šehida ukopanih na Šehidskom mezarju, te posjetili mezar posljednjeg imama u džematu Kamičani šehida Hamid-ef. Softića, koji je poput brojnih imama ubijen u logoru Omarska na najsvirepiji način. 

Na kraju je ponovljen zajednički apel u kojem se poziva međunarodnu zajednicu i domaće političke aktere da najozbiljnije preispitaju pitanje odnosa prema Bošnjacima i njihovoj diskriminaciji na području bosanskohercegovačkog entiteta RS.