LJEVAKOVIĆ: DOBRO UREĐENO I DINAMIČNO UDRUŽENJE ILMIJJE ZNAČI I DINAMIČNU I SNAŽNU ZAJEDNICU

LJEVAKOVIĆ: DOBRO UREĐENO I DINAMIČNO UDRUŽENJE ILMIJJE ZNAČI I DINAMIČNU I SNAŽNU ZAJEDNICU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Kao pripadnici vjere koja afirmira međusobno upoznavanje različitosti i saradnju u dobru, nastavit ćemo se zalagati za mir u našoj domovini i svijetu, za vrijednosti dijaloga, za poštovanje drugog i drugačijeg, za odgovorno korištenje slobode govora, za bolje i humanije društvo – poručio je zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković.

Obraćajući se prisutnim na 1. sjednici Skupštine Udruženja ilmijje, Islamske zajednice, koja se održava u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, Ljevaković je naglasio da je Islamska zajednica – zajednica kontinuiteta, i da je uvjeren da će se ovoga načela držati i Udruženje ilmijje, njeni organi i članstvo.

– Današnji skup je i izborni skup, na njemu donosite odluku o rukovodstvu u narednom periodu. Vjerujem da ćete odgovorno pristupiti tom zadatku. Koristim priliku da se zahvalim dosadašnjem predsjedniku i njegovim saradnicima na vrlo posvećenom i uspješnom vođenju Ilmijje u proteklom periodu. Nadam se da će oni koji danas budu izabrani, nastaviti tim putem i da će uložiti dodatni napor, znanje i vještine u procesu razvoja i napretka Udruženja i naše Zajednice u cjelini – kazao je Ljevaković.

Naglasio je da “dobro organizirana, uređena i dinamična Ilmijja znači i dinamičnu i snažnu Zajednicu”.

– To je interes svih nas, ali i obaveza da se radi na ostvarenju toga. Organi Zajednice će uvijek pružati podršku projektima Udruženja ilmijje s uvjerenjem da su oni od koristi ne samo za članove Udruženja, već i za cijelu Zajednicu i društvo – istaknuo je Ljevaković.

Podsjetio je da Udruženje ilmijje po svojoj prirodi, i po onima koje okuplja u svom okrilju, ima za cilj afirmiranje dobra i odvraćanje od zla.

– Uz to predstavlja srčiku same Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja nosi emanet zaštite i unaprjeđenja islama i njegovih vrijednosti na ovim prostorima, i želim da svaki od nas bude svjestan toga. Imami su predvodnici Zajednice, oni su njena energija i pokretačka snaga, ponajviše od njih zavisi njeno ukupno stanje, naročito duhovno od kojeg uveliko zavise sva druga stanja – kazao je Ljevaković.

Ukazao je i na činjenicu da je pozicija imama veoma važna i da o njoj treba voditi posebnu brigu.

– Ilmijja se do sada pokazala uspješnom u ostvarivanju svoje misije i zadaće i ona to treba nastaviti raditi i administraciju Rijaseta informirati o stanju, izazovima i problemima s kojima se imami suočavaju u svom radu te predlagati odgovarajuća, primjenjiva rješenja. Samo adekvatno obrazovan imam, odgojen u bogobojaznosti i zaštićen u svom radu, i k tome zadovoljan, svoju ulogu može vršiti kako treba i ostvarivati velike rezultate. A mi smo upravo u potrebi za takvim imamom.

Vrijeme i okolnosti u kojima se nalazimo zahtijevaju od nas veliku ozbiljnost. Stoga, neka Udruženje nastavi vršiti svoju ulogu i neka bude pouzdana adresa na koju se može obratiti svaki imam – poručio je, između ostalog, Ljevaković.

Imame je pozvao da se u nastupajućem ramazanu dodatno angažiraju i aktiviraju, da u “našem narodu pobuđujete bogobojaznost, svijest o svojim vrijednostima i međusobnu solidarnost, ali i nadu u popravljanje stanja u našoj zemlji”.

– Ramazan je vrijeme intenzivnog ibadeta, snaženja duha, jačanja svijesti o zajedničkim vrijednostima, o međusobnoj solidarnosti, brizi o ljudima u potrebi, o odgovornosti za našu Zajednicu i zajedničku sudbinu. Neka nam post bude štit od svega što nije dobro. Neka su vam hairli i mubarek predstojeći dani mjeseca ramazana, da ih ispostite u zdravlju i rahatluku sa svojim porodicama i džematlijama – poručio je prof. dr. Enes Ljevaković.