SARAJEVO: ODRŽAN TRADICIONALNI IFTAR UDRUŽENJA ILMIJJE

SARAJEVO: ODRŽAN TRADICIONALNI IFTAR UDRUŽENJA ILMIJJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je u ponedjeljak 10. aprila 2023. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održalo tradicionalni iftar.

Iftaru su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Safet-ef. Karahmetović, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, v.d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH Mirza Terzo, i brojni drugi gosti.

– Drago mi je da sam večeras prisutan na ovom iftaru i drago mi je da su među nama brojni imami, koji izgaraju na terenu za dobrobit Islamske zjaednice. Poboljšati status imama jedan je od prioritetnih ciljeva Udruženja ilmijje, ali i jedan od ciljeva Islamske zajednice. Udruženje može očekivati podršku, kako za taj cilj, tako i za druge hairli projekte. Molim Boga da nama muslimanima u BiH podari što više uspjeha u našoj domovini – kazao je u svom obraćanju hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Kako je naveo predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, ovaj iftar ima svoju značajnu dimenziju, kako za članove Udruženja, tako i za sve one koji daju podršku radu.

– Ovim iftarom želimo da dijelimo radost iftarskog trenutka, da se nasmiješimo prilikom prekida posta onima koji su nam dragi, da dijelimo ugodne trenutke. Kroz ove iftare, kroz aktivnosti koje u posljednje vrijeme radimo, želimo da ‘osvajamo’ svoj prostor, kako u Islamskoj zajednici, tako i u društvu van Zajednice. Imami su društvena lica, naši džemati su sačinjeni od ljudi koji čine razne segmente društva – izjavio je predsjednik Hadžić.

Dodao je da Udruženje ilmijje želi biti prepoznato ne samo unutar Islamske zajednice, nego i u društvu općenito.

– Mi ćemo nakon mjeseca ramazana organizirati jedno okupljanje za imame pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine i tako želimo skrenuti pažnju na njih, kako smo nedavno skrenuli pažnju na imame koji su imali važnu ulogu u procesu povratka – kazao je Hadžić.

Predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Safet-ef. Karahmetović iskazao je radost i zadovoljstvo zbog ovog iftara.

– Meni kao predsjedniku Skupštine i kao imamu iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta ovakva druženja predstavljaju posebno zadovoljstvo da u zajedništvu, s istim ciljem, i u ibadetima, razmjenjujemo iskustva, te da se nastojimo dodatno oplemeniti – kazao je on.

Dovu na kraju je proučio Ismail-ef. Smajlović, direktor Studentskog centra Islamske zajednice.