UDRUŽENJE ILMIJJE: XXIII KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI OD 01. DO 05. JULA U ISTANBULU

UDRUŽENJE ILMIJJE: XXIII KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI OD 01. DO 05. JULA U ISTANBULU

Facebook
LinkedIn
Twitter

XXIII Kulturno-edukativni i sportski susreti Udruženja ilmijje biće upriličeni od 01. do 05. jula 2023. godine u Istanbulu. Odluka je to koju je danas na sjednici donio Glavni odbor Udruženja ilmijje. Prva sjednica  Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH u novom sazivu održana je u Studentskom centru IZ u BiH, a istoj su pored članova GO prisustvovali i predsjednici okružnih odbora.

Na sjednici je usvojen zapisnik sa prethodne konstituirajuće sjednice, a članovi Glavnog odbora su raspravljali o aktivnostima realiziranim u periodu mart – maj 2023. godine. Predsjednik i članovi GO su čestitali novoizabranim predsjednicima okružnih odbora, a na sjednici su također razmatrana aktuelna pitanja u skladu sa Planom i programom rada Udruženja, a razgovaralo se i o pitanjima iz socijalnog programa.

U okviru priprema za tradicionalne Kulturno-edukativne i sportske susrete Udruženja ilmijje, predsjednik Nesib ef. Hadžić je članovima GO predstavio rezultate posjete delegacije Udruženja ilmijje Republici Turskoj, odnosno organizaciji “Ilim Yayma Cemiyeti”.

Na osnovu ranijih susreta i dogovora sa predstavnicima ove organizacije, delegacija Udruženja ilmijje u sastavu Nesib ef. Hadžić, predsjednik, Salih ef. Grabus, predsjednika Odbora za sport i kulturu, Edin ef. Spahić, sekretar GO, Ibrahim ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu te Vehid ef. Arnaut, stručni saradnik posjetila je sjedište “Ilim Yayma Cemiyeti” u Istanbulu. Delegaciju Udruženja ilmijje su primili Hızır Murat Köse, potpredsjednik “Ilim Yayma  Cemiyeti”, Nurulllah Şimşek, pomoćnik generalnog direktora, Kurtuluş Öztürk, direktor Odjela za edukaciju, Gökhan Güzel, direktor Odjela za domove i smještaj, M. Yasir Cebeci direktor Odjela za psihologiju te Ömer Gürleyen, direktor Odjela za diplomirane učenike.

U razgovoru sa domaćinima, iz delegacije Udruženja ilmijje su predstavili potrebe i uslove za organizaciju Susreta u Istanbulu, a predstavnici “Ilim Yayma Cemiyeti” su sa zadovoljstvom prihvatili domaćinstvo i organizaciju ovog vrlo zahtjevnog događaja. Za domaćinstvo ovogodišnjih susreta oni su ponudili “Mehmet Emin Sarač” medresu na Bašakšehiru, pa je delegacija Udruženja ilmijje iskoristila boravak u Istanbulu da se i uvjeri u kapacitete ove medrese, koja nudi odlično uslove, kako za smještaj i ishranu preko 200 imama, tako i za kulturno-edukativne i sportske sadržaje u okviru Susreta.

U dogovoru sa domaćinima određen je i datum održavanja XXIII Kulturno-edukativnih i sportskih susreta, a to je od 01. do 05. jula 2023. godine, što su i članovi GO potvrdili. U okviru ovih tradicionalnih Susreta u Istanbulu, na kojima će učešće uzeti članovi Udruženja ilmijje iz BiH i dijaspore, te imami iz Sandžaka i Crne Gore biće upriličen bogat kulturno-edukativni program, predavanja, druženja, posjeta znamenitostima  Istanbula kao i sportski dio takmičenja u futsalu, odbojci, šahu i stonom tenisu.