OKRUGLIM STOLOM OBILJEŽENA 30 GODIŠNJICA UBISTVA PET HERCEGOVAČKIH IMAMA

OKRUGLIM STOLOM OBILJEŽENA 30 GODIŠNJICA UBISTVA PET HERCEGOVAČKIH IMAMA

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Okruglim stolom “Imami šehidi” organiziranom u džamiji Ali bega Lafe okončani su programi ovogodišnje manifestacije “Dani mevluda i zikra”.

Okruglim stolom prema kriterijima Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja datuma rođenja ili smrti ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, obilježena je 30. godišnjica od pogibije trojice mostarskih imama: Fadil-ef. Kasapovića, Salem-ef. Mezita, Mušana Bećirovića i  dvojice prozorskih imama Hidajet-ef. Elkaza i Hamed-ef. Here.

O njihovim biografijama i okolnostima pod kojim su poginuli govorili su Sanjin ef. Šahić, predsjednik Osnovnog odbora Ilmijje Mostar i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prozor Safet-ef. Pozder, dok su referate o “Sistematskom ubijanju imama tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu” i “Uloga Islamske zajednice i imama Hercegovine u odbrani od agresije”, izložili dr. Muamer Džananović s Instituta  za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i muftija u penziji Seid-ef. Smajkić.

Imami su, prema istraživanju dr. Džananovića, ciljano i sistematski ubijani, zatvarani i maltretirani, s ciljem brže realizacije etničkog čišćenja i progona bošnjačkog naroda.

– U teoriji genocida termin elitocida je prihvaćen. Kada se govori o etapama genocida,  primijećeno je da oni koji žele da izvrše brutalne zločine najprije to učine s onima koji su poštovaniji i ugledniji u svojim sredinama i grupama koje su targetirane. Mi smo svjedoci da su postojali spiskovi po kojima su traženi ubijani ljudi. Bilo je dovoljno da ste bili šef neke smjene u nekom preduzeću da se nađete na tom spisku, a da ne govorimo o imama koji su bili cijenjeni i jako važni u svojim džematima – pored ostalog. istakao je dr. Džananović.

Naveo je nekoliko karakterističnih primjera opisujući okolnosti i svirepe načine kako su ubijani pojedini imami i članovi njihovih porodica tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Muftija Smajkić iznio je kraći historijski pregled događaja u Mostaru i Hercegovini, tokom dvostruke agresije na ove prostore, u kojima je Islamska zajednica, kao institucija od velikog povjerenja bošnjačkog naroda imala vrlo značajnu ulogu.

– Svi imami i učenici medrese dali su puni doprinos u odbrani svoga naroda i domovine – podsjetio je muftija.

Sudbonosan doprinos Islamske zajednice, naveo je muftija, očitovao se u činjenici da su se oko nje 1992. i 19993. okupljali patrioti, intelektualci, kulturni radnici i da je u takvom miljeu došlo do odlučnog odbacivanja namjera HVO-a da potpuno kontroliše sve vojne i civilne strukture u Hercegovini što je proklamirano u poznatoj Rezoluciji muslimana Hercegovine 8. 8. 1992. godine, koju je potpisalo 7000 građana.

– Islamska zajednica je dala ne mali doprinos obnovi infrastrukture, duhovne i materijalne obnove gradova, naročito Mostara i udaranju temelja privrednog kulturnog oporavka i revitalizacije ukupnog ekonomskog i privrednog života nakon dvostruke agresije, što je jedino bilo moguće postići nepokolebljivim jedinstvom bosanskohercegovačkih istinskih patriota – zaključio je muftija Smajkić.

(Hasan Eminović / Preporod.info)