UDRUŽENJE ILMIJJE: U SRIJEDU SUSRETI IMAMA LOGORAŠA I I IMAMA DEMOBILISANIH PRIPADNIKA ARMIJE BOSNE I HERCEGOVINE

UDRUŽENJE ILMIJJE: U SRIJEDU SUSRETI IMAMA LOGORAŠA I I IMAMA DEMOBILISANIH PRIPADNIKA ARMIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, uz podršku Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Saveza boraca FBiH, u okviru projekta “Putem bosanskog vojnika”, 31. maja u Sarajevu organizira okupljanje imama logoraša i imama demobilisanih pripadnika Armije Republike BiH i djece imama šehida.

Okupljanje se organizira povodom Dana Armije Republike BiH, koje je zbog obaveza imama u mjesecu ramazanu prolongirano za 31. maj.

Na okupljanje dolaze imami iz cijele BiH, koji će u 10.30 sati posjetiti centralno Šehidsko mezarje na Kovačima i mezar prvog predsjedavajućeg Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, te će tom prilikom predati hatmu.

Nakon toga, program će biti nastavljen ispred Spomen-obilježja imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese, te Akademijom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 11.30 sati.

– Udruženje ilmijje realizacijom ovog okupljanja želi doprinijeti kulturi sjećanja te ukazati na časnu ulogu imama u odbrani Bosne i Hercegovine, kao i činjenice da je kroz agresorske logore prošlo 125 imama i da je u vrijeme agresije od 1992. do 1995. godine ubijeno 105 imama, učenika medrese i muderrisa – izjavio je za Preporod.info predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.

Generalni sponzor okupljanja je BH Telecom – Direkcija Sarajevo, a generalni medijski pokrovitelj je Media centar IZ u BiH.