SUSRET IMAMA LOGORAŠA I IMAMA DEMOBILISANIH PRIPADNIKA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

SUSRET IMAMA LOGORAŠA I IMAMA DEMOBILISANIH PRIPADNIKA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U organizaciji Udruženja ilmijje danas je upriličen program susreta imama logoraša i imama demobilisanih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i djece imama šehida.

Prvi dio programa je upriličen na Šehidskom mezarju Kovači, gdje su imami poklonili hatmu prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću i šehidima BiH. Hatma je poklonjena i na Spomen-obilježju imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese. Hatme su prethodno proučili imami sa područja okružnih odbora bihaćkog i zeničkog muftiluka.

Svečana akademija je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, gdje se prisutnima obratio predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić koji je istakao da je ovaj program, između ostalog, podsjećanje na ideale koji su tokom odbrane domovine živjeli pripadnicr Armije Republike Bosne i Hercegovine među kojima su i imami.

– Danas, 30 godina nakon početka agresije ponosno i dostojanstveno hodamo našom domovinom, uprkos sistemskih pokušaja relativiziranja naše borbe koji dolaze da različitih strana. Imamo pravo na osjećaj ponosa i dostojanstva, jer smo tokom odbrane domovine očuvali bjelinu naših ahmedija. Nikada nismo odustali od principa naše vjere. Borili smo se isključivo protiv onih koji nose puške prema nama, nismo napadali nejake, rušili bogomolje, niti silovali – osvrnuo se efendija Hadžić.

Podsjetio je na etičke principe koji su označavali djelovanje Armije u nastojanjima da se odbrani domovina. – Iz agresije smo izašli sa ogromnim moralnim kapitalom koji ne smijemo zaboraviti niti prokockati. Armija Republike Bosne i Hercegovine je poštovala i Božije i ljudske norme ratovanja. Slobodno možemo kazati da je tome doprinijela Islamska zajednica, te mi imami koji smo bili dio Armije – istakao je Hadžić.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je prilikom svog obraćanja ukazao na važnost sjećanja na šehidsku žrtvu, te ukazao na značaj traženja načina da se ona sačuva i u narednom periodu.

– Sastali smo se da pogledamo jedan herojski period svih naših imama, te prisjetimo se žrtve ljudi koji su prošli kroz logore i šehida koji su dali živote u odbrani domovine. Šehid je trajni svjedok vjere. Danas smo u jednom novom konfuznom vremenu u kojem trebamo tražiti načine na koje će jedna herojska borba, ponos i prkos biti sačuvani – istakao je muftija Grabus.

Pojasnio je kako je, uz pamćenje određenih historijskih momenata, značajno osvijestiti izazove aktuelnog vremena. – Aktivnosti Udruženja ilmijje šire svijest i čuvaju sjećanje na važne događaje. Izazovi i bitke koji nas očekuju u narednom periodu su također značajni. Jedna od najznačajnijih bitaka o kojoj se danas u Evropi govori je takozvana identitetska bitka, a to kod nas ustvari traje sve od vremena austrougarske vladavine do danas. Obaveza nam je da čuvamo vrijednosti dentiteta, slobode, svjedočenja i življenja vjere, kao i svih drugih vidova naše kulture u Bosni i Hercegovini – poručio je muftija Grabus.

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković je podsjetio na specifičnost pozicije imama u periodu agresije.

– S jedne strane su proživljavali torturu, ponižavanje i zatvaranje u logore, a sa druge strane uzeli aktivno učešće u odbrani. To govori o veličini zla sa kojim smo se suočili, a vjerujem da će biti predmetom nekih budućih istraživanja. Imami su odigrali značajnu ulogu koja ne bi smjela biti zaboravljena. Pridružili su se braniteljima, te boraveći među njima, uz redovne su djelovali tako što su im pružali utjehu, ali i podsjećali na važnost ustrajnosti i čuvanja moralnih principa – kazao je dr. Ljevaković.

U okviru akademije dr. Mesud Šadinlija je predstavio referat o temi “Bosanskohercegovački imami u Armiji Republike Bosne i Hercegovine” tokom kojeg je ukazao na teške i izazovne u kojima su se imami i drugi pripadnici Armije organizovali i djelovali.

Dovu na kraju programa je proučio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, a s obzirom da se na današnji dan obilježava i Dan bijelih traka, svi učesnici su u znak podsjećanja na zločine na području općine Prijedor nosili bijele trake.