UDRUŽENJE ILMIJJE SUFINANSIRALO ODLAZAK NA HADŽ DVOJICE BH. IMAMA

UDRUŽENJE ILMIJJE SUFINANSIRALO ODLAZAK NA HADŽ DVOJICE BH. IMAMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okviru redovnih godišnjih programa, Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastoji da redovno šalje ili pomogne odlazak na hadž imama, članova Udruženja ilmijje. Nakon kratke pauze, zbog opravdanih razloga, ove godine, Glavni odbor Udruženja ilmijje je donio odluku da sufinansira odlazak na hadž dvojice bosanskohercegovačkih imama, penzionisanog imama Mevludin ef. Hafizovića te imama džemata Jelovče Selo, MIZ Gradačac, mr. Hajrudin ef. Baturića.

Tim povodom, delegacija Udruženja ilmijje u sastavu Nesib ef. Hadžić, predsjednik, Mustafa ef, Agić, potpredsjednik Glavnog odbora te Edin ef. Spahić i Amir Zimić, članovi sekretarijata Udruženja ilmijje, posjetila je u četvrtak 08. juna Mevludin ef. u njegovom domu u Gornjim Potočarima u Srebrenici. Mevludin ef. Hafizović je penzionisan 2021. godine, a posljednja služba mu je bila u  džematu Habibovići, MIZ Doboj, dok je Mevludin ef. prije toga službovao u MIZ Tešanj te MIZ Kakanj. Na zajedničkom druženju u Gornjim Potočarima, Nesib ef. se zahvalio Mevludin ef. za odanu službu Islamskoj zajednici te njegovom dugogodišnjem angažmanu i požrtvovanosti na putu pronošenja i širenja misije Islama i čuvanja Zajednice. Ovim povodom članovi delegacije su zahvalili Mevludin ef. na gostoprimstvu, uručivši mu prigodan poklon i poželivši mu hairli odlazak na sveta mjesta.

Drugi imam, koji uz podršku Udruženja ilmijje ove godine odlazi na hadž je mr. Hajrudin ef. Baturić, imam džemata Jelovče Selo, u kojem je u nedjelju 11. juna održana ikrar dova kojoj su ispred Udruženja ilmijje prisustvovali Nesib ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje te Edin ef. Spahić, sekretar Glavnog odbora.

Dobrodošlicu velikom broju gostiju, imama i džematlija uputio je mr. Hajrudin ef. Baturić, u svoje ime te u ime hanume Aiše Sinanović, s obzirom da njih dvoje putuje na hadž iz ovog džemata. Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Gradačac mr. Nusret ef. Kujraković, koji je govoreći o Hajrudin ef., poručio kako je on jedan od najboljih imama i muallima na ovom području, o čemu govore i njegovi dugogodišnji rezultati i uspjesi, a što je prepoznato i od strane muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića, koji je Hajrudin-ef. Baturiću uručio priznanje i nagradu za muallimski rad “Redžep-ef. Muminhodžić” za 2021/22. godinu.

Prigodnim vazu nasihatom velikom broju prisutnih obratio se predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić, koji je u svome obraćanju govorio o fadiletima hadža, simbolici hadžskih propisa, ali i prelijepoj tradiciji ovog džemata i džematlija, koji su tekbirima, salavatima i ilahijama ispratili putnike na hadž iz ovog džemata.

Na kraju je ašere proučila hafiza Halima Baturić, jedna od kćerki Hajrudin ef., a ikrar dovu hafiz Mirnes ef. Spahić, koji je bio muhaffiz Halimi, ali i drugoj Hajrudinov kćerci Lejli, koja je također hafiza Kur'ana Časnog. Nakon dove uslijedilo je čestitanje budućim hadžijama, a predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. je zaželio hairli odlazak Hajrudin ef. uručivši mu prigodnu hediju.  

Hajrudin Baturić, sin r. Sejfudina i r. Raseme, rođen je 2. septembra 1973. godine u Zelinji Donjoj. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu a Gazi Hurev-begovu medresu u Sarajevu završava 1992. godine. Na početku Agresije na Bosnu i Hercegovinu pridružuje se dobrovoljačkim jedinicama na gradačačkom ratištu gdje je dva puta lakše ranjavan. Nakon toga, 1993. godine je raspoređen u radnu obavezu i radi kao imam u oslobođenim džematima MIZ-a Gradačac i vjeroučitelj u osnovnoj školi u Zelinji Donjoj.

Imamsku službu počinje u džematu Toke-Čuste 1996. godine a 1999. godine prelazi u džemat Jelovče Selo gdje i danas radi. Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu završio je 2007. godine a Fakultet islamskih nauka 2012. godine. Na istom fakultetu magistrirao je 2019. godine. Oženjen je Aida hanumom, sa kojom ima dvije kćerke.