23. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA UDRUŽENJA ILMIJJE I UPOSLENIKA IZ OD 1. – 5. JULA U ISTANBULU

23. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA UDRUŽENJA ILMIJJE I UPOSLENIKA IZ OD 1. – 5. JULA U ISTANBULU

Facebook
LinkedIn
Twitter

23. Kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice biće održani u Istanbulu od 1. – 5. jula 2023. godine, a domaćini će biti Glavni odbor Udruženja ilmijje u saradnji sa organizacijom Ilim Yayma Cemiyeti. 

Organizatori iz Udruženja ilmijje su se potrudili da i ovogodišnje 23. susrete obogate brojnim kulturno-edukativnim sadržajima, poput predavanja, druženja i posjeta znamenitostima Istanbula i Republike Turske.

U okviru reduciranog sportskog programa 23. Susreta, biće održana tradicionalna takmičenja u futsalu, odbojci, stonom tenisu i šahu. Očekuje se da će učešće na ovogodišnjim susretima uzeti oko 230 imama, predstavnika svih okružnih odbora Udruženja Ilmijje, odnosno uposlenika muftijstava, medžlisa i institucija IZ u BiH, Mešihata IZ u Srbiji, te ekipa uposlenika institucija Rijaseta IZ u BiH raspoređenih u 11 ekipa.

Takmičenja će se održavati u kompleksu „Mehmet Emin Sarac“ na Bašakšehiru, gdje će učesnici biti i smješteni.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje je iskazao zadovoljstvo što Glavni odbor ove godine može nastaviti sa svojim tradicionalnim projektima, ali i činjenicom da će imami imati priliku boraviti u Istanbulu.  

  • Radujemo se ovogodišnjim susretima sa imamima u Istanbulu, jer su ovi susreti jedna od rijetkih prilika za druženje, rekreaciju, upoznavanje i razmjenu iskustava među imamima, članovima Udruženja ilmijje i uposlenicima IZ u BiH i regionu – istakao je Hadžić.

Salih-ef. Grabus, predsjednik Odbora za kulturu i sport Udruženja ilmijje je poručio kako su susreti u Istanbulu kruna višemjesečnih priprema.

  • Vrijedno smo radili na pripremi ovogodišnjih susreta i drago nam je da će imami imati priliku boraviti u Istanbulu. Ove godine smo reducirali sportske aktivnosti, kojih opet svakako neće faliti. Cilj nam je da se imami dodatno zbliže, bolje upoznaju ali i da se dodatno educiraju kroz predavanja, obilaske kulturnih znamenitosti i ostale bogate aktivnosti koje smo pripremili. U proteklom periodu smo održali nekoliko pripremnih sastanaka sa vođama ekipa i smatram da smo spremni za susrete – istakao je Grabus.

Okupljanje učesnika je u subotu 1. jula, a svečana ceremonija otvaranja 23. Kulturno-edukativnih i sportskih susreta biće održana u ponedjeljak 03. jula u 09:30 sati. Nakon otvaranja se očekuje početak sportskih nadmetanja, a proglašavanje najboljih te dodjela diploma, pehara, medalja kao i zatvaranje susreta na programu je u srijedu 05. jula 2023. godine.

Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje i Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz kulturno-edukativne i neizostavne sportske aktivnosti.

Medijski pokrovitelj XXIII Kulturno-edukativnih i sportskih susreta je Media centar IZ u BiH.