UČESNICIMA 23. SUSRETA UDRUŽENJA ILMIJJE PREDSTAVLJENA ORGANIZACIJA ILIM YAYMA CEMIYETI

UČESNICIMA 23. SUSRETA UDRUŽENJA ILMIJJE PREDSTAVLJENA ORGANIZACIJA ILIM YAYMA CEMIYETI

Facebook
LinkedIn
Twitter

Na 23. Kulturno-edukativnim i sportskim susretima članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice, koji se ove godine održavaju u Istanbulu u Turskoj, učesnicima je predstavljena fondacija Ilim Yayma Cemiyeti i principi njenog djelovanja.

Direktor za edukaciju u Fondaciji Ilim Yayma Cemiyeti dr. Kurtuluş Öztürk je govorio o historijatu i značaju fondacije. Rekao je da je krajem 19. stoljeća u Turskoj bila raširena pojava otvaranja stranih škola, od kojih su pojedine djelovale u okviru crkve. Tada je osnovana i počela sa radom organizacija Ilim Yayma Cemiyeti, kao odgovor na tu pojavu.

Direktoru Öztürku je predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić uručio simboličan poklon, med jednog od najuspješnijih bh. proizvođača meda iz Velike Kladuše sa brojnim priznanjima, Edin-ef. Borića.

Domaćin susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice je Glavni odbor Udruženja ilmijje, u saradnji sa organizacijom Ilim Yayma Cemiyeti. Susretima prisustvuje 230 imama predstavnika svih okružnih odbora Udruženja ilmijje, odnosno uposlenika muftijstava, medžlisa i institucija IZ u BiH, te Mešihata IZ u Srbiji.

Ovogodišnji 23. susreti su obogaćeni i brojnim kulturno-edukativnim sadržajima, poput predavanja, druženja i posjeta znamenitostima Istanbula i Republike Turske. Takmičenja će se održavati u kompleksu “Mehmet Emin Sarac” na Bašakšehiru, gdje su učesnici i smješteni.