UDRUŽENJE ILMIJJE BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽAVA 111. GODIŠNJICU

UDRUŽENJE ILMIJJE BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽAVA 111. GODIŠNJICU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, u septembru i oktobru nizom aktivnosti obilježava 111. godišnjicu postojanja i djelovanja.

Plan i program obilježavanja 111. godišnjice usvojio je Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje na sjednici koja je održana danas u Sarajevu. Program obilježavanja počinje u srijedu 20. septembra od 14:30 sati promocijom knjige “Imami Srebrenice 1992-1995 – memorizacija kao zavjet i opomena” autora Alije ef. Jusića, koju zajednički pripremaju Udruženje ilmijje, Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i Gazi Husrev-begova biblioteka, koja će ugostiti ovu promociju.

Okružni odbor Udruženja ilmijje Tuzla za 27. septembar priprema manifestaciju “Čuvajmo od zaborava”, u okviru koje će članovi Udruženja ilmijje posjetiti mjesta masovnih grobnica u Zvorniku, nakon čega će biti upriličena i centralna mevludska svečanost u džamiji u Kamenici.

U okviru obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje također će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese.

Svečana akademija povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini biti će održana 28. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 14.00 sati. Tom prilikom će se obratiti Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. U okviru svečane akademije biće upriličena promocija Zbornika radova “Uloga i značaj imama u procesu povratka” te dodjela priznanja i poklona za devetnaest bh. imama i jednu muallimu, koji su penzionisani u protekloj godini. 

Program se nastavlja 03. oktobra u Tešnju, gdje će Odbor Udruženja ilmijje Tešanj i MIZ Tešanj upriličiti tribinu pod nazivom “Sjećanje na život i djelo Abdulah ef. Hadžića”, dok će 11. oktobra Odbor Udruženja ilmijje Mostar i MIZ Mostar ugostiti promociju Zbornika radova “Uloga i značaj imama u procesu povratka”. Također, svi odbori će povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje upriličiti prigodne programe na svome terenu. 

Program obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje će biti okončan u petak 13. oktobra kada će predsjedavajući Skupštine Udruženja ilmijje Safet ef. Karahmetović klanjati džuma-namaz i održati hutbu na Musalli u Potočarima.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 28. septembra 1912. godine.