DELEGACIJA UDRUŽENJA ILMIJJE POSJETILA HADŽI HAFIZA ISMET EF. SPAHIĆA

DELEGACIJA UDRUŽENJA ILMIJJE POSJETILA HADŽI HAFIZA ISMET EF. SPAHIĆA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić sa saradnicima Edin-ef. Spahićem i Amirom Zimićem, povodom obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje, posjetio je hadži hafiza Ismet-ef. Spahića.

Ova posjeta uz ranije upriličene obilaske dr. Ismeta Bušatlića i supruge rahmetli Muharem ef. Hasanbegovića, dr. Šefike hanume Hasanbegović predstavljaju poštivanje učenosti i iskazivanje počasti istaknutim pojedincima Udruženja ilmijje i Zajednice u cjelini.   

Predsjednik Hadžić je nakon toplog prijema od strane hadži hafiza, prenio selame članova Glavnog odbora, uručivši mu tek izašli zbornik radova “Uloga i značaj imama u procesu povratku”, čemu se hadži hafiz posebno obradovao istaknuvši “kako su ti imami zaista pravi heroji!”. Hadži hafiz se interesovao za imame i službenike IZ u BiH, evocirajući lijepe uspomene.  Udruženju i gostima se zahvalio na posjeti, poželivši puno uspjeha u radu.  

Hafiz Ismet-ef. Spahić je rođen 1940. godine u Puhovcu kod Zenice. Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1959. godine u Sarajevu. Završio je prvi stepen Ekonomije u Zagrebu 1968. godine, a studij je nastavio u Beogradu. Imamsku dužnost počeo u Visokom 1962. godine. Od 1965. do 1978. godine je glavni imam na području Odbora Islamske zajednice Visoko. Bio je profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi od 1978. godine, a titulu hafiza je stekao 1980. godine. Prvim imamom i hatibom Gazi Husrev-begove džamije imenovan je 1985. godine. Za zamjenika reisu-l-uleme izabran je 1993. godine. Na mjesto vršioca dužnosti direktora Gazi Husrev-begove medrese postavljen je 1998. godine. Objavljivao je tekstove vjerskog sadržaja u Preporodu i drugim glasilima. Autor je knjige hutbi u izdanju El-Kalema.