PROMOVIRAN ZBORNIK RADOVA “ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA”

PROMOVIRAN ZBORNIK RADOVA “ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA”

Facebook
LinkedIn
Twitter

Zbornik radova “Uloga i značaj imama u procesu povratka”, u organizaciji Udruženja ilmije i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, promoviran je sinoć u Kalima resortu u Podveležju.

Promocija je održana u sklopu programa obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje i manifestacije “Uzor si mi, Poslaniče”.

Na promociji, kojoj su prisustvovali mostarski imami, o sadržaju zbornika govorili su predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, hafiz doc. dr. Elvir Duranović, Sadet-ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća, te Šemso-ef. Germić, glavni imam MIZ Ljubuški i Tomislavgrad-Duvno.

Radovi u zborniku izloženi su na četiri naučna skupa sa istoimenim nazivom, koje je Udruženje organiziralo tokom 2022/23. godine, u Stocu, Bosanskoj Kostajnici, Srebrenici i Sarajevu.

Skupovi su imali ulogu afirmacije imama i njihovog značaja u bosanskohercegovačkom društvu, pogotovo onih koji su bili predvodnici u procesima povratka.

Govoreći o značaju zbornika predsjednik Udruženja Nesib-ef. Hadžić naglasio je kako će njegova vrijednost iz godine u godinu biti sve veća u sumarnim prikazima rezultata društvenog angažmana u očuvanju cjelovitosti i multietničkog karaktera države Bosne i Hercegovine.

– Zbornik je važan i zbog toga što smo u njemu donijeli zaključke naših naučnih skupova u kojima sugeriramo šta i ko treba raditi da bi se povratka osnažio – kazao je Hadžić.

Urednik zbornika dr. Elvir Duranović govoreći o sadržaju pojasnio je da uvodna izlaganja, koja su pisale bosanskohercegovačke muftije, daju širu sliku konteksta i planskog djelovanja Zajednice. U njima, dodao je, istaknuti su neki karakteristični događaji koji oslikavaju kompleksnost društveno-političke, ali i sigurnosne, situacije tog vremena. U drugom dijelu zbornika o općim okolnostima, uvjetovanim ideološkim smjernicama dominantnih političkih krugova u BiH pišu eminentni naučni radnici i istraživači.

– Ovaj zbornik treba da nas podsjeti na ljude koji su nosili terete našeg nacionalnog i vjerskog dostojanstva, o čemu govori treći dio zbornika, gdje su uvrštena neka od ličnih svjedočanstava naših imama – kazao je Duranović.

Vrijednost objavljenih radova, prema mišljenju Šemso-ef. Germića, snažan je poticaj očuvanju potpune istine u organiziranom procesu prenošenja saznanja bitnih za historiju jednog narod kako bi postao trajno pamćenje za odbranu svih njegovih civilizacijskih i identitetskih vrijednosti.

– Iskustva iznesena u Zborniku trebaju potaknuti još snažnije suočavanja sa izazovima koji su uvijek konstanta i koji zahtijevaju puno naše jedinstvo kao naroda, odlučnost, sistematičnost i institucionalno djelovanje. U suprotnom posljedice mogu biti nepopravljive jer sama Zajednica neće biti u stanju zaustaviti trendove koji su prisutni i povratničkim mjestima – primijetio je Germić.

U svojim zapažanjima sadržaja Zbornika Sadet-ef. Bilalić je izdvojio psihološko misaone tokove kroz koje su imami prolazili.

– Ovo je zbornik događaja. Kad ih čitamo ostanemo zaleđeni. Dođu nam kao smrtna presude jednog vremena, suda kome se ne možemo žaliti – kazao je Bilalić.

Izdvojio je svjedočenje glavnog imama MIZ Kozarac, Amir-ef. Mahića, koji govori o izostanku podrške šire društvene zajednice i nadležnih ustanova. U analizama tekstova uočio je da su rezultati povratka bili značajniji u onim sredinama gdje su bili angažirani stariji i iskusniji imami, ali, nažalost, većina njih je bila na početku radnog vijeka.

Prije promocije Zbornika u staroj obnovljenoj džamiji u Podveležju mostarski imami zajedno s promotorima proučili su Jasin i poklonili hatma-dovu pred duše šehida Mušan-ef. Bećirovića, Salem-ef. Mezita i Fadil-ef. Kasapovića.

(Hasan Eminović/Preporod.info)