U PRIJEPOLJU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ZEKATU

U PRIJEPOLJU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ZEKATU

Facebook
LinkedIn
Twitter

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijepolje, a pod pokroviteljstvom Mešihata IZ u Srbiji, 17.01.2024. godine, održana je međunarodna konferencija na temu “Uloga zekata u prevenciji siromaštva i smanjenja socijalne distance među muslimanima”.

Predstavnici Islamskih zajednica iz regiona, te studenti islamskih fakulteta u okruženju, uz brojne druge goste, svojim prisustvom i izlaganjima istakli su značaj ove oblasti, te predanog rada kako bi institucija zekata i sadakatul-fitra bila zaštićena i još više osnažena.

Uime pokrovitelja prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić. Nema jake Islamske zajednice bez dobrog institucionalnog ibadeta, kazao je muftija Dudić.

– Zahvaljujući Medžlisu u Prijepolju ovakve konferencije postale su tradicionalne. Ovo organizira jedna zajednica – Islamska zajednica i ova tema se tretira jedino na ozbiljan način kroz ovu zajednicu. Kada govorimo o Bejtul-malu uvijek se vežemo za rah. Huseina Đozu. Mislim da se nigdje kao kod nas ne posvećuje pažnja ovom šartu. Zekat i sadakatul-fitr zauzimaju mjesto koje im pripada. To su propisi koji se odnose na institucije, odnosno ona je ta koja je nadležna da uređuje i određuje gdje će ići zekat i sadakatul-fitr. Danas imate brojne organizacije koje se aktiviraju tokom mjeseca Ramazana zato što sakupljanjem samoinicijativno zekata i sadakatul-fitra teže tome da razbijaju Zajednicu. Grade kuće, dijele iftare, pomažu ljudima, a nakon Ramazana nigdje ih nema. Zato smo morali da posegnemo za fetvom po tom pitanju, pa sam mnogo sretan zbog toga, jer već sljedeće godine počele su stvari da se redaju na pravi način. I zato nema jake Islamske zajednice bez institucionalnih ibadeta. Ubiranje zekata i sadakatul-fitra jedino je ispravno, pa je sve drugo, a Allah najbolje zna, na mjeri obične sadake. Ulema i glavni imami moraju podebljanije raditi, ali ne samo na zekatu i sadakatul-fitru. Jedini mi u okviru Zajednice imamo vakufske kuhinje i svaki dan preko 2000 ljudi jede iz Bejtul-mala, što se dijelom finansira od zekata i sadakatul-fitra. Također je izgrađeno i 135 kuća. Draga ulemo, mi smo odgovorni pred Allahom, pa ne dozvolimo da nam drugi određuju gdje i kako treba dati zekat i sadakatul-fitr – kazao je predsjednik Mešihata.

Predstavnici Udruženja ilmijje u Bosni i Hercegovini uručili su muftiji Dudiću poklon u znak zahvalnosti na podršku njihovim aktivnostima. Uslijedilo je obraćanje glavnog imama MIZ Prijepolje Aref-ef. Durakovića. U riječima dobrodošlice poželio je prisutnima da se ugodno osjećaju na konferenciji, te je dodao da je ova tema jedna od najvažnijih za naše društvo.

Nakon zvaničnog dijela uslijedila su obraćanja panelista u okviru nekoliko sesija.

Rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ u BiH Vehid Arnaut govorio je na temu “Fond Bejtul-mal – institucionalni način prikupljanja i distribucije”, dok je uime Ureda za društvenu brigu Rijaseta Amela Brdar govorila na temu “Projekti Ureda za društvenu brigu – pružena ruka humanosti”.

Rukovodilac Službe za vjeru i obrazovanje u Mešihatu IZ u Sloveniji Sead-ef. Karišik izlagao je na temu “Iskustvo i izazovi prikupljanja zekata u Mešihatu IZ u Sloveniji“, dok je glavni imam Medžlisa IZ Osijek u Hrvatskoj govorio na temu “Zekat kao temelj sistemskih rješenja: očuvanje pravde i briga za drugoga”.

Dr. Rifet Šahinović sa IPF-a u Bihaću izlagao je na temu “Zekat kao vid čišćenja tijela i duše”, dok je dr. Elvir Duranović sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka iz Sarajeva govorio na temu “Počeci organiziranog prikupljanja zekata u socijalne svrhe u Bosni i Hercegovini“. Direktor CHR Hajrat Mirsad-ef. Bećirović govorio je na temu “Od ideje do misije – aktivnosti i projekti na polju humanitarnog djelovanja”.

Nakon pauze za podne namaz izlagali su i brojni drugi panelisti koji su došli iz cijelog regiona. Na kraju su prisutni imali priliku da postave pitanja na delegirane teme.

Direktor centra za humanitarni rad Hajrat Mirsad Bećirović govorio je o aktivnostima i projektima na polju humanitarnog djelovanja na temu „Od ideje do misije“. Glavni imam Oružanih snaga BiH i predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef.  Hadžić govorio je o ulozi i značaju imama u humanitarnom radu i doprinosu u ublažavanju siromaštva i socijalne isključenosti. Glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad Omerbašić govorio je o ulozi zekata u prevenciji siromaštva i smanjenju socijalne distance među muslimanima na primjeru NHU Oslonac – Tešanj.

Direktor programa Media centra Islamske zajednice Nedim Hrbat govorio je na temu “Društvene mreže: Platforme za misijsko djelovanje?” O mogućim oblicima prikupljanja i distribucije zekata govorio je sekretar MIZ Prijepolje Alen Duraković.

Konferenciju je svojim obraćanjem zaključio muftija Dudić.

Gosti su prije konferencije posjetili spomen obilježje Bošnjacima otetim i ubijenim Bošnjacima u Štrpcima.