MUFTIJA KUDIĆ RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM UDRUŽENJA ILMIJJE I MINISTROM ZA PITANJE BORACA USK

MUFTIJA KUDIĆ RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM UDRUŽENJA ILMIJJE I MINISTROM ZA PITANJE BORACA USK

Facebook
LinkedIn
Twitter

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u srijedu 24. januara 2024. godine u svom uredu u Bihaću razgovarao sa predsjednikom Udruženja ilmijje Bosne i Hercegovine Nesib-ef. Hadžićem i ministrom za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona g. Almirom Tutićem i njihovim saradnicima. Razgovarali su o memorizaciji događaja iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata sa posebnim akcentom na sjećanje na imame šehide.

„Ono na čemu stalno insistiramo jeste da Islamska zajednica i institucije države aktivno sarađuju na projektima od vitalnog značaja za naš narod. Zaboraviti naše heroje i šehide ne smijemo. Islamska zajednica je drugi dan svoga velikog blagdana, ramazanskog bajrama, rezervisala da se sjetimo svih naših šehida i veoma opsežnim protokolom obilježimo taj dan. Islamska zajednica putem svojih imama koristi svaku priliku da ukaže na značaj naše borbe, a sve zarad razvijanja državotvorne svijesti kod našeg naroda. Uvijek ćemo biti na discpoziciji i podržati projekte od interesa za državu Bosnu i Hercegovinu. Zahvalan sam predsjedniku Ilmijje Nesib-ef. Hadžiću i ministru Almiru Tutiću što smo danas razgovarali o projektima koji imaju za cilj da osnaže našu patriotsku i državotvornu svijest.“ – poručio je muftija Kudić.

Nesib-ef. Hadžić se zahvalio muftiji na prijemu, te je predstavio dosadašnje aktivnosti Udruženja ilmijje kada je u pitanju memorijalizacija.

„Imami su bili aktivni učesnici odbrane Republike Bosne i Hercegovine, među njima su zlatni ljiljani, odlikovani borci i starješine, vojnici, ratni vojni invalidi i šehidi. Islamska zajednica je uspjela spasiti od zaborava brojne priče, ali i imena imama šehida sa kratkim biografijama. Do sada smo napisali knjigu o imamima šehidima, pa smo napravili dokumentarni film o imamima šehidima, a onda smo izdali i Poemu o bijelom bosanskom nišanu. Pomogli smo i bili razlogom da se sačuva sjećanje na brojne segmente rata i ponosni smo da smo podržali izdavanje kaside o sedam heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata koja je sada postala veoma popularna i sačuvala od zaborava imena naših heroja. Posebno nam je važno što smo u proteklom periodu producirali i na scenu prenijeli Poemu o bosanskom bijelom šehidu autora prof. dr. Džemala Latića, koja je premijerno izvedena 27. septembra na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Bilo bi mi drago da se ova poema izvede i pred publikom u Krajini. Iskoristio sam priliku i ove detalje prenio cijenjenom muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću i poštovanom ministru Almiru Tutiću.“ – istakao je Nesib-ef. Hadžić

Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Almir Tutić se zahvalio muftiji Kudiću i Islamskoj zajednici na brizi o važnim događajima iz naše prošlosti i što intenzivno rade na promociji tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

„Od malih nogu sam odgajan da poštujem i cijenim ulemu i ljude koji se žrtvuju za javno dobro. Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida ima za obavezu da čuva sjećanje na najbolje sinove naše domovine, a među njima su svakako imami. Sve institucije i organizacije koje se bave zaštitom naslijeđa odbrambeno-oslobodilačkog rata su partneri meni i ministarstvu na čijem sam čelu, a to je svakako Islamska zajednica. Razgovarali smo o projektima na kojima možemo sarađivati, pogotovo kada je u pitanju obrazovanje i integracija tematike koja se tiče vrijednosti naše odbrane u obrazovni proces. Islamska zajednica je potpuno svjesna važnosti ovog projekta i ponudila je na raspolaganje svoje resurse. Razgovarali smo o važnim datumima i njihovom obilježavanju i u dobroj mjeri se usaglasili o principima koje trebamo slijediti kada je u pitanju ovaj zakon koji je u proceduri.“ – rekao je ministar Almir Tutić.

Ovom sastanku su prisustvovali rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić i Nazif-ef. Horozović, imam u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću Enver-ef. Merdić i pomoćnik ministra za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida USK Dženan Akmadžić.