SJEDNICA OKRUŽNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE MOSTAR I POSJETA MUFTIJI DEDOVIĆU

SJEDNICA OKRUŽNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE MOSTAR I POSJETA MUFTIJI DEDOVIĆU

Facebook
LinkedIn
Twitter

U utorak, 6. februara 2024. godine, Okružni odbor Udruženja Ilmijje Mostar održao je svoju šestu redovnu sjednicu, na kojoj su usvojeni Izvještaj o radu i smjernice za buduće djelovanje.

Delegacija u kojoj su bili predsjednik Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar Nihad-ef. Ahmetović te predsjednici odbora Šefko-ef. Tinjak, Ćamil-ef. Pindžo, Mehmed-ef. Čopelj, Šemso-ef. Germić, Sanjin-ef. Šahić i Ramiz-ef. Memić, posjetila je Muftijstvo mostarsko i uputila čestitke mostarskom muftiji dr. Salem-ef. Dedoviću povodom stjecanja gradusa doktora islamskih nauka u oblasti šerijatskog prava – fikha na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Sastanku je prisustvovao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog mr. Ilham-ef. Puce.

Okružni odbor Udruženja Ilmijje Mostar je još jednom iskazao svoju punu podršku muftiji mostarskom u njegovim nastojanjima za promociju mira, suživota i jednakopravnosti svih stanovnika Hercegovine.

Posebno su istakli spremnost na svaki mogući vid podrške muftijinim naporima za povrat nepravedno otete vakufske imovine u Centralnoj zoni Grada Mostara na području nekadašnjeg Lakišića harema, istakavši da se ne smiju dovoditi u pitanje ljudska i vjerska prava, čast i dostojanstvo, Bošnjaka muslimana na ovom području.

Sjednica Okružnog odbora je održana u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru, a istom je predsjedavao predsjednik Nihad ef. Ahmetović. Prisutni su bili predsjednici Odbora: Mehmed-ef. Čopelj (Nevesinje, Gacko i Trebinje), Šemso-ef. Germić (Ljubuški, Stolac i Čapljina), Ćamil-ef. Pindžo (Konjic), Sanjin-ef. Šahić (Mostar) Ramiz-ef. Memić (Tomislavgrad) i Šefko-ef. Tinjak (Karađoz-begova medresa). Na početku sjednice prisutni su proučili fatihu mladom kolegi imamu Samir-ef. Muminoviću (imamu Medžlisa Maglaj) koji je prije nekoliko dana preselio.  

Prisutnima se u ime domaćina obratio hafiz prof. Aid-ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru. Za sve predsjednike odbora, njih osam obezbjeđeni su laptopi koji su poklon Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH na čelu s ministrom Nerinom Dizdarom. Okružni odbor Udruženja Ilmijje Mostar se zahvaljuje ministru Dizdaru i zamjeniku ministra Zdravku Belji na poklonu te se nada još boljoj i uspješnijoj saradnji u budućnosti jer većina ovih imama djeluje i radi u povratničkim sredinama.