REISUL-ULEMA NA SKUPŠTINI UDRUŽENJA ILMIJJE: OVO UDRUŽENJE JE U SAMOM SREDIŠTU ZAJEDNICE 

REISUL-ULEMA NA SKUPŠTINI UDRUŽENJA ILMIJJE: OVO UDRUŽENJE JE U SAMOM SREDIŠTU ZAJEDNICE 

Facebook
LinkedIn
Twitter

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana druga redovna Skupština Udruženja ilmijje tokom koje su predstavljeni izvještaji o radu Glavnog odbora Udruženja za prošlu godinu.

Skupštini je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je tokom obraćanja ocijenio da se Udruženje ilmijje nalazi u samom središtu Zajednice, te da se njegov rad, inicijative i prijedlozi snažno reflektiraju na mnoge segmente ukupnog rada ove institucije.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

“Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nalazi u samom središtu Zajednice i njegov rad, inicijative i prijedlozi snažno se reflektiraju na mnoge segmente ukupnog rada naše organizacije. Stoga je od krucijalnog značaja da ono bude dinamično, kreativno u svom promišljanju i posvećeno u svome radu. Držim da je ono u ovom vremenu upravo takvo i nadam se da će takvo i ostati.

Želim odati priznanje Udruženju ilmijje na osvjetljavanju časne uloge imama u vrijeme agresije i za vrijeme povratka tamo odakle su muslimani bili protjerani. To je nešto na šta smo sasvim ponosni; to je blistava uloga tih ljudi u tim dramatičnim i nerijetko jezivim okolnostima, opasnim po život. Srećom, mnogo toga je zabilježeno i ostat će da svijetli i inspiriše one koji će doći poslije. Doista smo ponosni na svoje imame, ali i na Udruženje što se potrudilo da se to zapiše, dokumentuje, objedini i publikuje. Poznato vam je da je objavljeno nekoliko knjiga o tome. Možda bismo trebali razmisliti da se dio toga prevede i objavi i na stranim jezicima i tako unese u muslimanska područja u svijetu – kao pouka i primjer ljudima u vremenima koja dolaze, i kao zajedničko blago.

Tu su imami pokazali svoju iznimnost, pokazali da su dostojni sljedbenici Poslanika Muhammeda, a.s.

Naime, neke predaje govore o tome da su bliski saradnici nekih ranijih poslanika nerado pristajali otići i poruku vjere prenositi u udaljenija područja, dok su Muhammedovi ashabi bespogovorno odlazili u svako mjesto u koje bi ih Poslanik poslao. I naši imami su tako činili i ostajali sa svojim džematlijama i hrabro ih vraćali u mjesta iz kojih su protjerani, rizikujući i svoje živote.

Želim potcrtati još jednu značajnu ulogu Udruženja ilmijje. To su projekti koji imaju za cilj permanentno, cjeloživotno obrazovanje imama, kao i razvijanje  njihovih sposobnosti i vještina u novim društvenim okolnostima. To je težak i odgovoran zadatak, no Udruženje ga, za sada, vrši uspješno i ja se nadam da će tako biti i ubuduće. Taj zadatak se mora vršiti kontinuirano i nikada se ne može završiti.  Jer, kada bi se s tim stalo, angažman imama bi izgubio korak s vremenom i imam ne bi mogao biti uspješan u svom radu. To našem ukupnom djelovanju osigurava vitalnost i efikasnost i snažno doprinosi uspješnosti rada čitave Zajednice.

Osim toga, Udruženje ilmije kroz razne projekte daje doprinos i djeluje u pravcu poboljšanja statusa imama, kako u praktičnom smislu, tako i kroz sugestije za izmjene normativnih akata. Ovo je također iznimno važno pitanje i možda će biti glavna tema našeg bavljenja u narednom periodu. Stoga vas molim da mu posvetite potrebnu pažnju. Riječ je o osjetljivom i kompleksnom pitanju. Ako ga uspješno razriješimo, ono će imati široke pozitivne implikacije i značajno će se odraziti na naš ukupan rad. Ne bismo smjeli pogriješiti u njegovom rješavanju.  Naime, želimo imamu osigurati povoljniji status, rasteretiti ga obaveza koje može obavljati i neko drugi, osigurati mu solidna primanja, ali ga i bolje iskoristiti u njegovim temeljnim zadacima: radu s ljudima i vjerskom odgajanju i educiranju ljudi. Želimo imamski posao učiniti atraktivnim, a za to je, pored ostalog, potrebno prilagoditi i nastavne i odgojne programe u medresama i na fakultetima. I osigurati neophodne uvjete za njeg.

Dragi delegati, dragi imami.

Mi se još uvijek ne suočavamo s ozbiljnim problemima u pogledu imamskog kadra, još uvijek su džemati relativno prihvatljivi za rad i uposlenje mladih ljudi, no već imamo slučajeve napuštanja imamskog poziva i odlazak imama u neke druge vode. To više dolazi do izražaja u entitetu Republika srpska, ali i u Federaciji i dijaspori. Različiti su razlozi za to, ali ma kakvi oni bili nama je to znak da se moramo pozabaviti tim pitanjem i iznaći rješenje za nj. Uhvatit ćemo se u koštac s njim. Nadam se da ćete nam vi puno pomoći u tome.

Držim da će integracija članarine, koju evo privodimo kraju, biti od velike koristi, pa vas pozivam da se dodatne angažirate na tom planu, da ljudima objašnjavate šta se sve postiže integracijom, ali i s čime ćemo se suočili ako to ne uradimo: da će mnoga mjesta ostati bez imama i da će se islam u tim mjestima ugasiti. Smijemo li to dopustiti? Ovdje se ne radi samo o poboljšavanju i ujednačavanju uslova za rad imama, ovo je naprosto životno pitanje Zajednice u mnogim mjestima i tu moramo biti na nivou zadatka. Stoga, budite pažljivi u objašnjavanju toga, ali ne ostavljajte prostora za odustajanje od integriranja, udruživanja sredstava u medžlisima. To je krupan, možda i historijski projekat, s dalekosežnim implikacijama.

Poštovani delegati, dragi imami!

Na životnom smo polju. Suočavamo se s raznim izazovima: političkim, ekonomskim, sociološkim, moralnim. Naš uspjeh umnogome zavisi od naše iskrenosti, posvećenosti svom poslu i volje da se borimo dokraja. Od naše borbe uveliko zavisi sudbina našeg naroda i naše zemlje. Ako mi budemo moralno zdravi, društveno korisni, dovoljno osposobljeni i motivirani, bit će i naša zemlja i naš narod. I moći ćemo računati na Božiju pomoć. U protivnom ćemo živjeti u bijedi, tavoriti, razjedati jedni druge i možda nestati sa scene, izgubiti se kao kolektivitet.

Čestitam Udruženju ilmije na radu i projektima koje poduzima. Čuvajte, braćo, svoje Udruženje i unapređujte njegov rad. Neka vam Skupština protekne u konstruktivnom radu i neka poluči dobre rezultate.

Želim vam lijepe i ugodne nastupajuće ramazanske dane. Provedite ih kako im i dolikuje – u pobožnosti i radu.