U IC SULTAN AHMED ZENICA UPRILIČENA PROMOCIJA PSIHOLOGIJSKOG PRIRUČNIKA ZA IMAME

U IC SULTAN AHMED ZENICA UPRILIČENA PROMOCIJA PSIHOLOGIJSKOG PRIRUČNIKA ZA IMAME

Facebook
LinkedIn
Twitter

U ponedjeljak, 4. marta 2024. godine, u Islamskom centru Sultan Ahmed Zenica, upriličena je promocija “Psihologijskog priručnika za imame” a koji je izdalo Udruženje ilmijje u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za napredne studije. Promotori priručnika su bili, autorice prof. dr. Anela Hasanagić i doc. dr. Mersiha Jusić, predsjednik Udruženja ilmijje u BiH Nesib ef. Hadžić i muftija zenički prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Domaćin i organizator promocije je bio Medžlisa Islamske zajednice Zenica a uvodnim riječima dobrodošlice se obratio glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica koji je iskazao zadovoljstvo organizacijom ove promocije koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem ilmijje, te iskazujući zahvalnost uvaženim autoricama koje su priredile navedeni priručnik koji će biti od velike pomoći u misijskom radu imama.

Promociju je otvorio predsjednik Udruženja ilmijje u BiH Nesib ef. Hadžić koji je govorio o kompleksnosti imamskog posla uz reflekcije na život imama i njihovo mentalno zdravlje.

“U priručniku se mogu naći minimalna teoretska znanja koja su vam potrebna da biste neke stvari razumjeli. Svakom oblašću smo nastojali ponuditi adekvatan teorijski okvir i kroz praktične primjere dati impute koji su prije svega usmjereni na imame, očuvanje mentalnog zdravlja i unapređenje kvalitete života” – pojasnila je dr. Hasanagić govoreći o tematici priručnika.

“Pitanje koje nam se često postavlja jeste, zašto baš Psihologijski priručnik za imame. Psihologija je svugdje gdje je čovjek, a glavni element vašeg rada je upravo čovjek i ono što obilježava njegovo ponašanje i psihičke procese. Uvijek nas fascinira raznovrsnost uloga koju imam obavlja, i zapravo nemate nijednu profesiju koja obuhvata toliko raznovrsne uzrasne grupe s kojima rade” – kazala je dr. Jusić.

“U hadisi-šerifu Muhamed, a.s., poredi poziciju misionara i govornika o vjeri sa svijećom koja gori a sama je u mraku. Svijeća gori i obasjava sve oko sebe a kad se iz drugog ugla pogleda dno svijeće je u mraku. Ova poslanikova poruka nam podsvještava da svi oni koji govore o vjeri uvjek moraju tragati za vlastitom energijom i duhovnošću. Jer čovjek ne može dati ono što nema, ne može ponuditi ono što već nije u njegovom posjedu” – poručio je muftija Dizdarević ukazujući na važnost ovog priručnika za imame ali i na iskorak koji je Islamska zajednica učinila izdajući ovo važno djelo na kojem su radile istaknute stručnjakinje iz oblasti psihologije.

Promocijom je moderirao mr. Ahmed ef. Agetović, imam džemata Babina Rijeka.