DELAGACIJA UDRUŽENJA ILMIJJE U RAMAZANSKOJ POSJETI MIZ VIŠEGRAD I VIŠEGRADSKIM DŽEMATIMA

DELAGACIJA UDRUŽENJA ILMIJJE U RAMAZANSKOJ POSJETI MIZ VIŠEGRAD I VIŠEGRADSKIM DŽEMATIMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

U srijedu 24. dana ramazana 1445. / 03. aprila 2024. godine delegacija Udruženja ilmijje boravila je u posjeti Medžlisu islamske zajednice Višegrad i hrabrim povratnicima u višegradskim džematima. Na inicijativu i prijedlog glavnog imama MIZ-e Višegrad Hasan ef. Skorupana, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić je za ovu ramazansku posjetu Višegradu formirao delegaciju u sastavu Esad ef. Pepić, potpredsjednik Skupštine Udruženja ilmijje, prof. Bekir ef. Šabić, član GO, šejh mr. Haris ef. Hadžić, predsjednik Okružnog odbora Vojnog muftijstva, prof. Smail Hašarić, profesor i odgajatelj u „Behram-begovoj medresi“ te Edin ef. Spahić, sekretar GO Udruženja ilmijje.

Delegaciju je poslije ikindija-namaza, u prostorijama MIZ Višegrad, dočekao glavni imam Hasan ef. Skorupan zajedno sa svojim saradnicima. Glavni imam je upoznao goste sa ovim povratničkim medžlisom i džematima te njegovim radom i redovnim aktivnostima. Nakon prijema u zgradi Medžlisa, domaćini su za goste upriličili obilazak grada i čuvenog mosta Mehmed-paše Sokolovića, upoznavanje sa historijom ovog područja te vožnju brodom po rijeci Drini.

Prema rasporedu Hasan ef. Skorupana imami su pred akšam-namaz raspoređeni i upućeni u višegradske džemate u kojima se održavaju ramazanske aktivnosti. Gosti su zajedno sa džematlijama povratnicima proveli ugodno vrijeme uz akšam-namaz, zajednički iftar, učenje Kur'ana, prigodna predavanja i obraćanja, druženje te klanjanje jacije i teravih-namaza.

Esad ef. Pepić, potpredsjednik Skupštine Udruženja ilmijje i glavni imam MIZ Olovo, Edin ef. Spahić, sekretar GO Udruženja ilmijje i glavni imam MIZ Višegrad Hasan ef. Skorupan proveli su vrijeme zajedno, družeći se sa džematlijama Careve džamije (sultana Bajazida II). U džematu Međeđa je gostovao šejh mr. Haris ef. Hadžić, u džematu Drinsko prof. Bekir ef. Šabić te u džematu Kaoštice prof. Smail ef. Hašarić.

Potpredsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Esad ef. Pepić se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, prenijevši selame i riječi podrške predsjednika Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžića te uručivši prigodan poklon glavnom imamu ef. Skorupanu. Također, riječi zahvalnosti zbog dolaska, boravka i prigodnih ramazanskih aktivnosti upriličenih u četiri džemata MIZ Višegrad, delagaciji Udruženja ilmijje uputio je glavni imam Hasan ef. Skorupan, poručivši kako njega i povratnike u višegradske džemate raduju ovakve posjete, koje prema riječima glavnog višegradskom imama i nisu tako česte na ovom području.  Iako se radi o manjem i povratničkom medžlisu, gosti su se mogli uvjeriti kako su zaista brojne, kako vjerske tako i ostale aktivnosti koje poduzimaju čelnici MIZ Višegrad na čelu sa glavnim imamom Hasan ef. Skorupanom i predsjednikom MIZ Višegrad dr. Bilal ef. Memiševićem, te da je MIZ Višegrad prva i jedina adresa za sve potrebe Bošnjaka na ovim prostorima.   

Zajedničko druženje sa gostima je nastavljeno i nakon teravih-namaza u džematu Međeđa, u restoranu koji je u vlasništvu predsjednice Džematskog odbora džemata Međeđa gđe Fadile Resić.