TUZLA: U PUNOJ SALI BKC-a IZVEDENA POEMA O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU

TUZLA: U PUNOJ SALI BKC-a IZVEDENA POEMA O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU

Facebook
LinkedIn
Twitter

U organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na Dan šehida, u četvrtak 11. aprila 2024. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli izvedena je Poema o bosanskom bijelom šehidu.

U punoj velikoj sali BKC-a Poemi su prisustvovali članovi porodica šehida, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, glavni imami i predsjednici medžlisa i brojni gosti.

Muftija Fazlović zahvalio je Udruženju ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na prilici da na Dan šehida, u Tuzli, prvi put nakon premijere u Sarajevu, “možemo prisustvovati izvedbi Poeme o bosanskom bijelom šehidu”.

– Veliki je doprinos Udruženja ilmijje što se i Poemom o bijelom šehidu, o šehidu sa ahmedijom, iskazalo poštovanje i priznanje, u ime cijelog našeg naroda, imamima šehidima, ali i svim našim šehidima. Jer bosanska ulema je zajedno sa svojim džematlijama stala u najčasniji saf odbrane dini-islama, zemlje i domovine, časti i slobode. Samo u zaštićenoj zoni Srebrenica svoje živote je položilo dvadeset i sedam imama šehida – istakao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je podsjetio da osoba sa statusom šehida u islamu zauzima visoko i časno mjesto.

– Zbog njegove spremnosti da svojevoljno i bez prisile žrtvuje vlastiti život radi Allaha Uzvišenog, braneći živote nedužnih, svoju i njihovu vjeru, dom i domovinu, slobodu i čast, šehidu se, prema islamskom učenju, pripisuju posebne vrijednosti i nagrade. Pošto je šehid bio spreman da na Pravom putu, u ime Boga Svemogućeg, odustane od života na ovome svijetu, za njegovu pravednu borbu i požrtvovanje čekat će ga visoka i trajna nagrada na Budućem svijetu – kazao je muftija Fazlović.

I u sjećanju Bošnjaka, istakao je muftija Fazlović, duboko je urezana žrtva koju su šehidi podnosili tokom minulih stoljeća, ugrađujući se u temelje države i njenog opstanka. Ta velika žrtva uložena je u borbi neizrecivih razmjera za opstanak našeg naroda na ovim prostorima, tokom tamnih vremena progona i pokušaja našeg uklanjanja sa šireg balkanskog prostora.

– Šehidi se u tradiciji našeg naroda doživljavaju kao zalog i garancija našeg opstanka zbog veličine i svetosti njihove žrtve i krvi kojom je natopljena naša domovina. Stoga su bosanskohercegovački muslimani prema svakom mjestu na kojem su šehidi pokopani razvijali kulturu sjećanja na njihovu jedinstvenu ulogu, istovremeno tako jačajući i vlastito samopouzdanje – naglasio je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović rekao je i da sjećanje na šehide treba da u našu svijest utka osjećaj neodvojive pripadnosti i odanosti Bosni i Hercegovini, kao našoj obećanoj zemlji, jer “nju ne treba tražiti negdje drugo, ni na Istoku ni na Zapadu; u njoj se rađamo, s njom se poistovjećujemo i njoj pripadamo”.

– Ovo je naše vrijeme, u njemu je prilika za djela naše generacije, a i pojedinci i generacije su vrijedni onoliko koliko su vrijedna njihova djela. Dostojno uzmimo pouku iz časnog zaloga naših šehida i gazija, ugledajmo se na najbolje primjere naših prethodnika, i olakšajmo, uz Allahovu pomoć, put u budućnost našim potomcima – rekao je muftija Fazlović.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje je kazao da je Poema važan kulturni iskorak kada je tema o šehidima u pitanju.

– Našli smo za shodno da je najbolji termin Dan šehida i da na ovaj način želimo ponuditi publici da prođu kroz jednu vrlo emotivnu priču o 107 imama koliko ih je stradalo i koji su ubijeni u toku rata, a poznato je da je iz najveći broj imama stradao sa područja Muftijstva tuzlanskog. Poema je naš doprinos u memorijalizaciji tragedije Bošnjaka, tragediji imama – izjavio je Hadžić.

Govoreći o bolu koji će se osjetiti kroz ovu poemu, Hadžić je istakao da bol osjeti svaka majka, svaki otac, bez obzira da li ubijeni bio imam, doktor ili nešto drugo.

– Zato je Poema o bijelom bosanskom šehidu, zapravo poema o svim bosanskim šehidima. I zato u naslovu ne spominjemo imame, nego želimo kazati da smo mi Bošnjaci stradali nevini poput bijele ahmedije koja se nosi na glavi svakog imama. Ovo je institucionalno memorijaliziranje tragedije za naše buduće generacije kako bi bacanjem pogleda unazad dobro projicirali svoju budućnost i poduzeli sve mjere kako im se to više nikad ne bi dogodilo – rekao je Hadžić.

Poema je nastala kao rezultat promišljanja i želje da se sačuva sjećanje na one koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić

Mnoge institucije su prepoznale značaj Poeme i dale su podršku u procesu pripreme i izvođenja Poeme o bosanskom bijelom šehidu na Dan šehida u Tuzli. To su Muftijstvo tuzlansko, Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla, Behram begova medresa Tuzla, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla, Radio-televizija Tuzlanskog kantona i Media centar IZ u BiH.