IZVEDBA “POEME O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU” DANAS U ZAVIDOVIĆIMA

IZVEDBA “POEME O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU” DANAS U ZAVIDOVIĆIMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

“Poema o bosanskom bijelom šehidu”, umjetnički doprinos memorijalizaciji i podsjećanju na tragediju uleme koja je uz svoj narod proživljavala istu sudbinu, danas, 13. aprila s početkom u 17.00 sati, bit će izvedena u JU “Kulturno-sportskom centru” Zavidovići.

Događaj će biti održan pod pokroviteljstvom muftije zeničkog dr. hafiza Mevludin-ef. Dizdarevića, a uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Poema je nastala kao rezultat promišljanja i želje u Udruženju ilmijje da se trajno, na umjetnički način, obilježi uloga imama u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Premijerno je izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje.

Nakon toga, na Dan šehida izvedena je na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, dok je 15. aprila, na Dan Armije Bosne i Hercegovine, planirano izvođenje u Bihaću.

Podsjećamo da je “Poemu o bosanskom bijelom šehidu” realizirala fantastična ekipa, čiji je rad zaslužio brojne pozitivne kritike eminentnih stručnjaka.

Režiju je uradio Ernad Pandžić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš-Selimović, muziku Ammar Jažić, Mirza Redžepagić i Muhamed Latić.

Neki od glumaca i izvođača Poeme ove godine su Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović, Mustafa Isaković, Aziz Alili, Burhan Šaban, Resul Alić, Mirza Ganić, Kenan Hasić, Senida Balić, Alma Hadžić, Nadira Hurem, Sumeja Hrbat, Zejneb Balić, Abdullah Balić i drugi.

Adaptaciju je uradio Nesib Hadžić.