SULJO EF. BEJTIĆ I ŠEMSO EF. KOSOVAC ODLAZE NA HADŽ OVE GODINE UZ POMOĆ UDRUŽENJA ILMIJJE

SULJO EF. BEJTIĆ I ŠEMSO EF. KOSOVAC ODLAZE NA HADŽ OVE GODINE UZ POMOĆ UDRUŽENJA ILMIJJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okviru redovnih godišnjih programa, Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastoji da redovno šalje ili pomogne odlazak na hadž imama, članova Udruženja ilmijje. Nakon kratke pauze, zbog opravdanih razloga, ove, kao i prošle godine, Glavni odbor Udruženja ilmijje je donio odluku da sufinansira odlazak na hadž dvojice bosanskohercegovačkih imama.

Prošle godine to su bili penzionisani imam Mevludin ef. Hafizović (Odbor Udruženja ilmijje Doboj/Srebrenica) te imam, hatib i muallim džemata Jelovče Selo, Odbor Udruženja ilmijje Gradačac, mr. Hajrudin ef. Baturić. Prema odluci Glavnog odbora ovogodišnji putnici na hadž su dvojica penzionisanih bh. imama, koji nisu obavili petu islamsku dužnost, a to su Suljo ef. Bjetić (Odbor Udruženja ilmijje Tešanj) i Šemso ef. Kosovac (Odbor Udruženja ilmijje Doboj).

Tim povodom, Nesib ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje prisustvovao je ikrar dovi proučenoj Sulji ef., u Tešnju u džematu Raduša, u nedjelju 12. maja 2024. godine. Domaćin ikrar dove je bio Ramo ef. Svrzo, imam džemata Raduša, a pored ostalih imama kolega, ikrar dovi je prisustvovao i sekretar Odbora Udruženja ilmijje Tešanj hfz. mr. Nermin ef. Ibrahimović te veliki broj rodbine i prijatelja Sulje efendije. Predsjednik Nesib ef. se zahvalio Sulji ef. za odanu službu Islamskoj zajednici te njegovom dugogodišnjem angažmanu i požrtvovanosti na putu pronošenja i širenja misije Islama i čuvanja Zajednice. Ovim povodom predsjednik Hadžić se zahvalio Sulji ef. na gostoprimstvu, uručivši mu prigodan poklon i poželivši mu hairli odlazak na sveta mjesta.

Suljo ef. Bejtić je rođen 14.4.1955. godine. Radio kao imam prije rata u Mrkonjić Gradu, zatim u Jajcu gdje je bio i blagajnik Odbora Udruženja ilmijje. Poslije rata jedno vrijeme radi kao vjeroučitelj u OŠ „Huso Hodžić“, a zatim kao mujezin u Čaršijskoj džamiji u Tešnju gdje ostaje sve do penzionisanja 2021. godine. Trenutno živi u porodičnoj kući u Raduši a na raspolaganju je Medžlisu islamske zajednice Tešanj po potrebi kao honorarni i teravih imam.

Drugi imam, koji uz podršku Udruženja ilmijje ove godine odlazi na hadž je Šemso ef. Kosovac. Rođen je 24.11.1958. u Selu Kosovići, opština Rudo, od oca Naila i majke Šemse. Osnovnu školu završio je u Rudom, a GHB medresu u Sarajevu 1979. godine. Nakon odsluženja vojnog roka u Kumanovu, 1981. godine zapošljava se u Odbor IZ Zenica gdje ostaje do 1983. kada prelazi u Odbor IZ Doboj, u džemat Lukavica Rijeka, gdje zasniva i porodicu sa Ismeta hanumom, sa kojom ima dvoje djece, sina i kćerku. Od 1987. godine službovao je u džematu Frkati, gdje ostaje sve do penzionisanja 2021. godine. U toku službe, obnašao je u dva mandata funkciju predsjednika Odbora Udruženja ilmije Doboj. U toku agresije bio je član Patriotske lige, a u tom periodu predavao je i vjeronauku u OŠ „Klokotnica.“ Nakon penzionisanja, angažovan je od strane MIZ Doboj u džematu Svjetliča, kao hatib i teravih imam. Trenutno živi i boravi u mjestu Stanić Rijeka u svojoj porodičnoj kući, sa svojom Ismeta hanumom.