24. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI UDRUŽENJA ILMIJJE OD 23-27. JUNA U TUZLI

24. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI UDRUŽENJA ILMIJJE OD 23-27. JUNA U TUZLI

Facebook
LinkedIn
Twitter

24. Kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice biće održani u Tuzli od 23 – 27. juna 2024. godine, a domaćini će biti Glavni odbor Udruženja ilmijje, Muftijstvo tuzlansko, Okružni odbor Udruženja ilmijje Tuzla, Odbor Udruženja ilmijje Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli.

Potvrđeno je to u srijedu 15. maja 2024. godine na sastanku u Behram-begovoj medresi, na kojem su predstavnike Udruženja ilmijje, predsjednika Odbora za kulturu i sport mr. Salih ef. Grabusa, sekretara Glavnog odbora Edin ef. Spahića i stručnog saradnika za pravne i administrativne poslove Amira Zimića primio direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić zajedno sa svojim saradnicima.    

Organizatori iz Udruženja ilmijje će se potruditi zajedno sa ovogodišnjim domaćinima da i 24. susrete obogate brojnim kulturno-edukativnim sadržajima, poput predavanja, druženja i posjeta značajnim lokacijama na području Tuzle i Muftijstva tuzlanskog. Takmičenja će se održavati u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli, Stadionu „Tušanj“ te prostorijama i salama Behram-begove medrese, koja će ugostiti sve učesnike. 

Dr. Ahmed-ef. Hatunić, je iskazao zadovoljstvo što Behram-begova medresa može ugostiti toliki broj imama iz cjelokupne strukture IZ u BiH i regionu.  

– Radujemo se susretima sa imamima, i mi ćemo sve kapacitete Behram-begove medrese staviti na raspolaganje kako bi i ovogodišnji Susreti protekli u najboljem redu – poruka je direktora dr. Hatunića.

Iz Glavnog odbora su iskazali zadovoljstvo što i ove godine mogu nastaviti sa svojim tradicionalnim projektima, koji su uvijek nailazili na dobar prijem kod članstva.

– Ovi susreti predstavljaju jednu od rijetkih prilika za druženje, rekreaciju, upoznavanje i razmjenu iskustava među imamima, članovima Udruženja ilmijje i uposlenicima IZ u BiH i regionu. Prošle godine smo bili u Istanbulu, gdje smo svi doživjeli prelijepa iskustva, čemu se nadamo i ove godine u Tuzli – istakao je mr. Grabus, koji je ovom prilikom direktoru dr. Hatuniću i profesoru tjelesnog odgoja Samiru Spahiću ispred Udruženja ilmijje uručio sportsku opremu za učenike Behram-begove medrese.    

U okviru sportskog programa 24. Susreta, biće održana tradicionalna takmičenja u futsalu, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu. Očekuje se da će učešće na ovogodišnjim susretima uzeti oko 250 imama, predstavnika svih okružnih odbora Udruženja Ilmijje, odnosno uposlenika muftijstava, medžlisa i institucija IZ u BiH, Mešihata IZ u Srbiji, Mešihata IZ u Crnoj Gori te ekipa uposlenika institucija Rijaseta IZ u BiH.

Okupljanje učesnika je u nedjelju 23. juna, a svečana ceremonija otvaranja 24. Kulturno-edukativnih i sportskih susreta biće održana u ponedjeljak 24. juna u 09:00 sati uz smotru svih učesnika na Stadionu „Tušanj“. Nakon otvaranja biće upriličeno takmičenje u atletskim disciplinama, nakon čega  počinju takmičenja u futsalu i odbojci te ostalim sportovima.

Susreti traju do 27.06.2024. godine kada su predviđeni finalni susreti u timskim sportovima te proglašavanje najboljih koje očekuje diplome, pehari i medalje kao i zatvaranje susreta. Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje i Odbor za kulturu i sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz kulturno-edukativne i neizostavne sportske aktivnosti.