PROMOCIJOM PSIHOLOGIJSKOG PRIRUČNIKA ZA IMAME U MOSTARU POČELO OBILJEŽAVANJE 112. GODIŠNJICE UDRUŽENJA ILMIJJE

PROMOCIJOM PSIHOLOGIJSKOG PRIRUČNIKA ZA IMAME U MOSTARU POČELO OBILJEŽAVANJE 112. GODIŠNJICE UDRUŽENJA ILMIJJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Promocijom “Psihologijskog priručnika za imame” održanom u Kalima resortu u Mostaru počelo je obilježavanje 112. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Riječ je o djelu koje je izdalo Udruženje ilmijje u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za napredne studije iz Sarajeva.

Promociji priručnika održanoj u ponedjeljak 23. septembra 2024. godine prisustvovali su glavni imam MIZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić, predsjednik IO MIZ Mostar i predsjedavajući Skupštine HNK g. Džafer Alić te imami – članovi Okružnog odbora Udruženja ilmijje Mostar, dok su promotori bili, autorice prof. dr. Anela Hasanagić i doc. dr. Mersiha Jusić te predsjednik Udruženja ilmijje u BiH i vojni muftija Nesib ef. Hadžić.

Domaćin i organizator promocije je bio Odbor Udruženja ilmijje Mostar na čelu sa Sanjin ef. Šahićem, a nakon uvodnog odlomka iz Časnog Kur'ana kojeg je proučio brigadni imam Mustafa ef. Čolakhodžić, doborodošlicu je iskazao predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Mostar Nihad ef. Ahmetović, koji je  iskazao zadovoljstvo organizacijom ove promocije kojom počinje bogat program obilježavanja 112. godišnjice Udruženja ilmijje.

Dr. Hasanagić je naglasila da će priručnik omogućiti vjerskim službenicima da mogu prevenirati različite probleme i izazove koji imaju tu psihološku dimenziju te da priručnik, na indirektan način, ukazuje koliko je važna sistemska podrška.

-U priručniku se mogu naći minimalna teoretska znanja koja su vam potrebna da biste neke stvari razumjeli. Svakom oblašću smo nastojali ponuditi adekvatan teorijski okvir i kroz praktične primjere dati impute koji su prije svega usmjereni na imame, očuvanje mentalnog zdravlja i unapređenje kvalitete života – pojasnila je dr. Hasanagić govoreći o tematici priručnika.

Kako je naglasila autorica Jusić, prvenstveni motiv za pripremu ovog priručnika bilo je prepoznavanje značaja uloge jednog imama, i raznovrsnosti svih uloga i funkcija koje on obnaša.

-Pitanje koje nam se često postavlja jeste, zašto baš Psihologijski priručnik za imame. Psihologija je svugdje gdje je čovjek, a glavni element vašeg rada je upravo čovjek i ono što obilježava njegovo ponašanje i psihičke procese. Uvijek nas fascinira raznovrsnost uloga koju imam obavlja, i zapravo nemate nijednu profesiju koja obuhvata toliko raznovrsne uzrasne grupe s kojima rade – kazala je dr. Jusić.

Promociju je zatvorio predsjednik Udruženja ilmijje u BiH i muftija vojni Nesib ef. Hadžić koji je iskazao zahvalnost uvaženim autoricama koje su priredile navedeni priručnik, koji će biti od velike pomoći u misijskom radu imama. Predsjednik i muftija Hadžić je govorio o kompleksnosti imamskog posla uz reflekcije na život imama i njihovo mentalno zdravlje.

-Imami su temelj Islamske zajednice – ako nam je temelj zdrav zdrava nam je i kuća.Danas biti imam znači biti puno više od imama u mihrabu i na mimberi. Imam je osoba koja je 24 sata imam. Drugi su osam sati na poslu i idu kući. Imam je misija – kazao je Hadžić.

Dodao je da imami, kao vođe u džematima, svoje džematlije treba da nauče kako da komuniciraju sa Uzvišenim Allahom, ali ih poučavaju i kako da komuniciraju jedni sa drugima, u džematu i van njega.

– A sve treba to uredno da evidentira, vodi evidenciju i pravovremeno izvještava i objavljuje. Takav angažman neminovno ostavlja tragove koji mogu postati vidljivi na psihičkom ili fizičkom planu. Onda nemoj da se pitamo zašto nam imami obolijevaju i sagorijevaju. Ljudsko biće, najjednostavnije kazano, sastoji se od duhovne-metafizičke i fizičke komponente. Od duhovnog i tjelesnog dijela. Kada oboli tijelo čovjek se bori, psihički i mentalno procesuira i živi dalja, ali kada oboli duhovna komponenta čovjeka, tijelo ne može da se izbori s tim – kazao je on.

Zbog toga je važno, naglasio je Hadžić, skrenuti pažnju imamima da čuvaju svoje fizičko, a posebno psihičko zdravlje, danas, u svijetu materijalizma, i odsustva duhovnosti.

– Imami koji znaju naći snagu u svojoj vjeri, planirati i upravljati vremenskom dinamikom, upravljati emocijama i kriznim situacijama imaju dobru mogućnost da očuvaju svoje zdravlje.  Zato nam je važno osnaživanje naših imama u svakom smisli, kao što to radimo i ovo danas sa ovom promocijom psihologijskog priručnika za imame. Socijalne vještine, kvalitetna komunikacija, sposobnost empatije i vođenja, sve su to vještine koje možemo naći kod naših imama. Ukazali smo da te vještine postoje kod naših imama, ali ih svakako treba nadograđivati, jer se i društveni kontekst u kojem imami djeluju stalno mijenja. Sva naučna dostignuća koja će ojačati njegove sposbnosti, poboljšati njegove metode u radu u džematu i učiniti imama efikasnijim, a u isto vrijeme zaštićenijim, spremni smo implementirati – poručio je, između ostalog, Nesib-ef. Hadžić.

Promocijom je moderirao Edin ef. Spahić, sekretar GO Udruženja ilmijje, dok je dovu proučio glavni imam MIZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Nakon održane promocije Odbor Udruženja ilmijje Mostar je priredio večeru za goste, imame i njihove supruge.