Promocija filma ”Imami šehidi” u Kozarcu

Promocija filma ”Imami šehidi” u Kozarcu

Facebook
LinkedIn
Twitter

U organizaciji Medžlisa IZ Kozarac, a u saradnji sa rukovodiocima udruženja Ilmijje u BiH,  u petak, 27. 12. 2013. godine, održana je promocija i projekcija dokumentarnog filma ”Imami šehidi”. Promocija je upriličena u sali mjesne zajednice uz prisustvo većeg broja džematlija. Pored članova porodice kozaračkog imama šehida, Hamid ef. Softića, preživjelih kolega imama, program su svojim prisustvom uveličali i predsjednik udruženja Ilmijje za BiH, Mensur ef. Pašalić, te predsjednik Skupštine Ilmijje za BiH, Vehid ef. Arnaut.

Na samom početku programa, Said ef. Toromanović, predsjednik udruženja Ilmijje Kozarac, je proučio ašere, a zatim je glavni imam MIZ-e Kozarac uputio selame prisutnima i zahvalio se rukovodstvu udruženja Ilmijje  kako na prisustvu tako i na realizaciji ovog cijenjenog projekta u kojem je značajna uloga data i mučeničkoj smrti kozaračkog imama Hamid ef. Softića. Skupu se veoma nadahnuto obratio i predsjednik Ilmije za BiH, Mensur ef. Pašalić, koji je govoreći o udruženju i njegovim članovima, koji su kroz sva vremena ostajali vjerni svojoj vjeri, narodu i domovini, naglasio svrhu novih projekata sa kojima se bavi Udruženje od kojih je i promovirani dokumentarni film. Po projekciji filma, koji zbog svog sadržaja nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim i koji je izazvao mnoge suze u očima, proučeni su tekbiri i dova od strane Vehid ef. Arnauta.

Posjeta najstarijem imamu u BiH

Po završetku programa predsjednik udruženja Ilmijje BiH i predsjednik Skupštine Ilmijje za BiH zajedno sa glavnim imamom i predsjednikom udruženja Ilmijje Kozarac posjetili su najstarijeg imama u BiH i ujedno jedinog živog sudionika Obnoviteljske skupštine udruženja Ilmijje iz 1952. godine, Teufik ef. Hadžića.

Zijaret je upriličen iz više razloga, a jedan od njih je i pismo čestitke koje je Teufik ef. uputio Udruženju povodom stogodišnjice rada i djelovanja. U porodičnom kućnom ambijentu Mensur ef. Pašalić je u ime Udruženja Ilmijje BiH uručio Monografiju IZ-e Teufik ef. sa lijepim željama i dovama na usnama. Posjeta je doprinijela upoznavanju rukovodioca Udruženja sa već historijskim činjenicama koje su još uvijek svježe sačuvane u memoriji devedesettrogodišnjeg Teufik ef..

Amir Mahić