PROMOCIJA FILMA “IMAMI LOGORAŠI” U GRADAČCU

PROMOCIJA FILMA “IMAMI LOGORAŠI” U GRADAČCU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine kroz logore je prošlo preko 200.000 civila, a 30.000 logoraša ubijeno je ili se vode kao nestali. Među logorašima bili su i imami Islamske zajednice.

Dokumentarni film “Imami logoraši”, čiji su autori Nedim Hrbat i Muhamed Halilović, prikazuje priče imama koji su preživjeli strahote logora.

Tim povodom, Odbor Udruženja ilmijje Gradačac je u prostorijama Medžlisa IZ Gradačac 6. aprila organizirao  je promociju filma o kojem su govorili Mensur Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmije i jedan od autora Nedim Hrbat.

Projekciji filma, pored brojnih džematlija Medžlisa IZ-a Gradačac, prisustvovali su i načelnik općine Gradačac, te predstavnici boračkih udruženja sa prostora Gradačca.

– Dva imama iz ovog filma preselila su na Ahiret. Da nisu učestvovali u ovom projektu njihove priče bi možda ostale nezabilježene. Ovaj film je sniman kako bi bio trajno svjedočanstvo, jer se radi o dokumentu. Bilo je teško snimati, jer bilo je imama koji uopće nisu mogli govoriti o strahotama koje su preživjeli. Bilo je i problema tokom snimanja na pojedinim lokacijama, završili smo u policijskoj stanici u Velikoj Kladuši. U nekim gradovima smo se sakrivali, tajno snimali, i slično. I pored toga film je završen, i nadam se da će biti građa za neka dalja istraživanja, rekao je Nedim Hrbat obraćajući se gradačačkoj publici.

Mensur Pašalić, predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije, istakao je da je cilj udruženja Ilmijje i sa ovim, ali i ranije snimljenim filmovima, bio da se široj javnosti predstavi uloga imama u odbrani domovine, bez namjere da se njihova uloga glorifikuje i preuveličava.

Na početku agresije i u gotovo svim krajevima domovine, ubijanje, privođenje, i zatvaranje u logore, bilo je prvo određeno za političku, intelektualnu, i duhovnu elitu, istaknuo je.

– Duhovni predstavnici Bošnjaka su suprotno svim međunarodnim konvencijama o ratnom i humanitarnom pravu, te ljudskim pravima, bili zatočeni u logorima vojske RS-a, HVO-a i Abdićevih jedinica. Bili su zatvarani i u susjednim zemljama, izloženi psihičkim i fizičkim torturama.. Svaki logor ima svoju priču i svaki logoraš svoju muku – kazao je Mensur Pašalić.

On je posebno napomenuo da je jedan od govornika u filmu i sadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, tadašnji muftija tuzlanski, koji je bio zatočen u logoru u Konjicu.

– I reisu-l-ulema i imami su uvijek bili dio naroda i dijelili su njegovu sudbinu. Prije rata, u ratu, i poslije rata. Iako su bili posebna meta agresora u ratu nisu poklekli. Logori su predstavljali jednu užasnu dionicu u tragediji bošnjačkog naroda i naše domovine, ali su imami, kao i naš narod, ostali uspravni. Zato danas jesmo ponosni – istaknuo je.

Udruženje Ilmijje Bosne i Hercegovine je do sada izdalo tri dokumentarna filma „Imami šehidi“, „Glas imama“ i “Imami logoraši”.