MISIJA IMAMA U VANREDNIM OKOLNOSTIMA: IMAMI MIZ SANSKI MOST NA USLUZI SVOJIM DŽEMATLIJAMA

MISIJA IMAMA U VANREDNIM OKOLNOSTIMA: IMAMI MIZ SANSKI MOST NA USLUZI SVOJIM DŽEMATLIJAMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Imami Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pored svojih uobičajenih obrednih aktivnosti, sve češće pokazuju i dokazuju da je njihova misija koliko u džamiji tako i izvan nje, što u potpunosti korespondira sa poslaničkom praksom. Pokazatelji toga su i vanredne okolnosti u kojima se našao naš narod, od rata kada su imami uzimali aktivno učešće u odbrani svog naroda na prvim linijama, do poplava a evo sada i pandemije. Imami su ogledalo svog naroda. Jedan primjer imamskog stavljanja na raspolaganje državnim institucijama je svakako primjer iz Sanskog Mosta.

U sasvim novim okolnostima, izazvanim korona virusom, imami Medžlisa IZ Sanski Most, pored redovnih aktivnosti, na usluzi su svojim džematlijama ali isto tako i građanima ovog grada. Lijep primjer, u kontekstu gore navedenog, jeste i Imran-ef. Duranović, imam u džematu G.Hrustovo-Kerani, koji volontira u Crvenom Krstu Sanski Most.

Aktivnosti koje se poduzimaju su pomoć kategorijama kojima je kretanje onemogućeno, a ogleda se u kupovini potrebnih namirnica, plaćanju računa, kupovini lijekova itd. Svakako da je ovo samo jedna od aktivnosti koje imami poduzimaju u aktuelnoj situaciji. Vrijedi istaći, da se  uspostavlja i online održavanje mektebske nastave te hizmet svih naših imama oko pomoći svojim džematlijama, što će kazati da su imami uvijek uz svoje džematlije da im budu na dispoziciji u ovim vremenima koja od nas traže maksimalnu posvećenost i ozbiljnost. Također, u seoskim džematima ovog medžlisa, imami su uvijek tu da pomognu svakom svom džematliji.

Vrijedno spomena je svakako i socijalno-humanitarni fond “Berićet”, kojim koordinira Senad-ef. Omić sa još četvoricom imama. Iz prikupljenih sredstava ovog fonda, podijeljeni su prehrambeni paketi potrebnima, a vrijednost uručenih artikala prelazi cifru 1000 KM. Ovaj socijalni fond za prošlu godinu je imao realizaciju raznih projekata u iznosu od 70.000 KM, zbog čega su svi ponosni na “Berićet”.

S obzirom da uskoro dolazi i mjesec ramazan, imami MIZ Sanski Most pozivaju sve džematlije, da bez ikakvog osjećaja stida, jave se svom imamu ili nadležnim službama u slučaju bilo kakve potrebe, uz poruku kako se u teškim vremenima treba strpiti ali i činiti dovu Gospodaru, da nam svima olakša i pomogne.

Selmir-ef. Hurić

Predsjednik OO Ilmijje Sanski Most