KLANJANA DŽENAZA MUHAMED-EF. LUGAVIĆU

KLANJANA DŽENAZA MUHAMED-EF. LUGAVIĆU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Ispred Čaršijske džamije u Tuzli, u petak 12. marta 2021. godine klanjana je dženaza dugogodišnjem glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Muhamed-ef. Lugaviću.

Dženaza-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je porodici i prisutnima prenio riječi tazije reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

“Čaršijska džamija, ispred koje smo danas klanjali dženazu Muhamed-ef., mjesto je koje je on jako volio i na koje je svakodnevno dolazio skoro tri i po decenije. Otvarao je njezina blagoslovljena vrata i zajedno s njenim džematlijama bio u namazu i dovi. Muhamed-ef. je naš glavni imam i skoro tri i po decenije je obavljao tu časnu dužnost u Medžlisu IZ Tuzla. Tokom cijelog svog radnog vijeka bio je imam. Imamet je njegovo životno djelo. Imam služi svom Gospodaru i na korist je svojim džematlijama i svim ljudima. Muhamed-ef. je bio prepoznatljiva ličnost u ovom gradu i po svom karakteru i po svom djelu, ne samo zato što je dugo obavljao dužnost imama već i zbog svog vedrog lica, svoje pristupačnosti, komunikativnosti i otvorenosti prema svim ljudima. To je manifestacija naše vjere dini-islama.

Znamo da su njegova plemenita hanuma, njegovi sinovi i kćerka, ponosni na djelo svoga supruga i oca, a jednako tako i mi u Islamskoj zajednici dijelimo njihov ponos. Zahvalni smo Muhamed-ef. na njegovoj misiji koju je obavio u našoj vjeri, Islamskoj zajednici i društvu u cjelini”, istakao je muftija Fazlović.

Nakon dženaze i ukopa u Čaršijskoj džamiji u Tuzli proučen je kelimei-tevhid koji je predvodio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Muhamed-ef. Lugavić je rođen 1946. godine u Lugavijama (Banovići), a 1965. godine završava Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu u Bagdadu završio je šerijatsko pravo i arapski jezik. Bio je dugogodišnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli, te je kraće vrijeme (1966. godine) bio imam i glavni imam u Vlasenci. Bio je imam u Behram-begovoj i Gazi Turali-begovoj džamiji, te je duže vrijeme obavljao dužnost imama, hatima i muallima u Čaršijskoj džamiji u Tuzli. Autor je dvije knjige, “Dženaza, običaji i propisi” i “Zbirka hutbi”. Ukopan je na mezarju Bukovčić.

(Preporod.info)