SJEDNICA GO UDRUŽENJA ILMIJJE: DODIJELJENA VAKUFNAMA DR. DŽEMALUDINU LATIĆU

SJEDNICA GO UDRUŽENJA ILMIJJE: DODIJELJENA VAKUFNAMA DR. DŽEMALUDINU LATIĆU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Glavni odbor Udruženja ilmijje IZ u BiH 14. septembra 2021. godine u Sarajevu je održao redovnu sjednicu. Članovi Glavnog odbora su upoznati o projektnim i drugim aktivnostima koje su obilježile period između dvije sjednice, a pored tekućih pitanja razgovaralo se o pitanjima iz socijalnog programa.

Pored redovnih aktivnosti iz nadležnosti Glavnog odbora, članovi Glavnog odbora su razmatrali program za obilježavanje 28. septembra – Dana Udruženja ilmijje i 109. godišnjice rada Udruženja.

Sjednici, koja je održana u Studentskom centru IZ u BiH, je prisustvovao i dr. Džemaludin Latić, kojem je predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić tom prilikom uručio Vakufnamu za napisanu „Poemu o bosanskom imamu šehidu“, koju je dr. Latić uvakufio za Udruženje ilmijje i čija se premijera sprema za 28. septembar iduće 2022. godine. Tom prilikom dr. Latić je istakao kako je ovo nastavak uspješne saradnje sa Udruženjem ilmijje te da se osjećao dužnim prezentovati javnosti kako su imami bili i ostali najbolji dio našeg naroda.

-Ovo je za mene dirljiv trenutak. Želim se zahvaliti Udruženju ilmijje na čelu sa Nesib ef. Hadžićem, koji mi je došao sa ovom idejom a meni je bila čast i obaveza sjetiti se 97 imama šehida i njihove žrtve. Ja sam hodža, i hodžino dijete a neki od imama šehida su bili moji učenici i poznanici. Mi smo dužni govoriti kako su hodže, imami i muallimi najbolji dio našeg naroda, a svi su ih uvijek potcjenjivali u svim sistemima, pa i danas kada treba učiniti mnogo više za bolje poštovanje imama. Poema je prezentacija jedne velike žrtve za islam na ovim prostorima ali i opomena da je nad nama počinjen genocid, samo zato što smo muslimani – kazao je dr. Latić.

Nesib ef. Hadžić se zahvalio dr. Latiću na pisanju Poeme čija se premijera očekuje u septembru iduće godine poručivši kako je to bila zadaća Udruženja ilmijje, zbog činjenice da je 15% imama ubijeno u ratu u BiH i to na najsvirepiji način.