U PENZIJU ISPRAĆEN TUZLANSKI IMAM IBRAHIM-EF. SALETOVIĆ

U PENZIJU ISPRAĆEN TUZLANSKI IMAM IBRAHIM-EF. SALETOVIĆ

Facebook
LinkedIn
Twitter

Svečanim programom upriličenim u džamiji u Solini, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u penziju je ispraćen imam Ibrahim-ef. Saletović.

Mevludskoj svečanosti u Solini prisustvovali su glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, imami, predsjednici džematskih odbora, džematlije ovog i susjednih džemata, kao i gosti.

Bila je ovo prilika da se evociraju sjećanja i zajednički momenti koje je s prisutnima podijelio Husein-ef. Resić, imam Brdo džamije. Efendija Resić se prisjetio medresanskih dana kad su zajedno on i efendija Saletović pohađali sarajevsku Medresu, a potom zajedno u nimalo lahkom vremenu i sistemu započeli imamsku službu.

Ovom svečanom prilikom glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović uputio je čestitke i riječi zahvale efendiji Saletoviću i njegovoj hanumi Seni za sve postignute rezultate u džematu i Zajednici. Hafiz Huskanović je istakao da je u ovih 40 godina službe stalo mnogo rada, truda i njihovog zajedničkog zalaganja. Glavni imam je Ibrahim-ef. uručio priznanje za 40 godina imamske službe.

Prisutnima su se obratili Ibrahim-ef. Saletović, kao i novoimenovani imam u džematu Solina Sanel-ef. Hodžić.

Efendiji Saletoviću su ovim svečanim povodom uručene hedije u ime džematskog odbora, OO Ilmijje, kao i Medžlisa Tuzla. Džematski odbor i džematlije su u znak zahvalnosti skupili sredstva i ovom prilikom efendiji darovali odlazak na umru. Glavni imam hafiz Huskanović je u ime Medžlisa Tuzla uručio hediju odlazak na umru efendiji Saletoviću. Hedija mu je uručena povodom 15. februara – Dana Medžlisa Tuzla, a ista će se darovali svake godine jednom od uposlenika. Prvi uposlenik kojem je darovana je efendija Saletović.

Program su izveli tuzlanski imam, članovi hora „Gazi Turali-beg“. Moderator svečanosti bio je Esmir-ef. Hasanović.

Ibrahim-ef. Saletović je rođen je 1958. godine u Donjoj Obodnici. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a cijeli radni vijek proveo je u časnoj imamskoj službi. Imamsku službu u tuzlanskom džematu Solina obavljao je od 1993. godine. Na službu u Solinu je došao iz džemata Donja Obodnica gdje je bio imam od 1981. godine. Cejlokupan svoj radni vijek proveo je na imamskoj službi u Medžlisu Tuzla. 1989. godine efendija Saletović proglašen je najuspješnijim muallimom od strane Mešihata Islamske zajednice Sarajevo.