KLANJANA DŽENAZA IBRI EF. HALILOVIĆU

KLANJANA DŽENAZA IBRI EF. HALILOVIĆU

Facebook
LinkedIn
Twitter

U utorak 03. maja 2022. godine, na drugi dan Bajrama i na “Dan šehida”, na Ahiret je preselio uposlenik Medžlisa IZ Sanski Most, hadži Ibro-ef. Halilović, imam džemata Modra.

U Medžlisu IZ Sanski Most ističu kako je „Ibro-ef. Halilović bio “hodajuća džamija”, oličenje skromnog i čestitog imama koji je svoju imamsku misiju obavljao sa krajnjom posvećenošću, o čemu najvjernije svjedoče njegove džematlije i brojne generacije djece koju je podučavao dini islamu. Od 1983. godine kada je završio Gazi Husrevbegovu medresu imamsku misiju je vršio na području medžlisa Zavidovići, Bosanski Novi i Vitez, a posljednje tri godine je proveo kao imam džemata Modra na području MIZ Sanski Most. Najduži period svoje časne misije proveo je u džematu Kruščica, na području Medžlisa Vitez, gdje je Ibro ef. bio imam dvadeset devet godina. Među kolegama na području tog Medžlisa ostao je prepoznatljiv po izuzetno posvećenom radu sa djecom gdje je u mektebu znao imati i do 200 mektebskih polaznika.“

Prema riječima njegovog prijatelja i nekadašnjeg glavnog imama, Mihnet-ef. Mehmedovića, u svome radnom vijeku, Ibro-ef. je više puta bio nagrađivan za ostvarivane rezultate u radu sa mektebskim polaznicima, od nivoa Medžlisa gdje je više puta osvajao prva mjesta, do najvišeg nivoa Rijaseta gdje je njegov polaznik također osvajio prvo mjesto.

 Za svoj doprinos i posvećenost misiji, Ibro ef. je svojevremeno dobio i prestižno priznanje Travničkog muftijstva “Kasim-ef. Mašić”, a koje se dodjeljuje najuspješnijem muallimu za posebno zalaganje u radu, te izuzetan doprinos razvoju, promovisanju i afirmaciji mekteba i mektebske nastave.

U travničkom naselju Dolac na Lašvi izgradio je porodičnu kuću u kojoj je planirao provoditi penzionerske dane. Nakon zijareta šehidskom mezaristanu na “Dan šehida” u svome džematu Modra, sa hanumom je otišao u porodičnu kuću gdje mu je došao smrtni čas.

U ta'ziji MIZ Sanski Most stoji: „Rečeno je da “čovjek planira, a Allah određuje”. Kur’an nas uči i da je Božija odredba neizbježna, a da je Ahiret bolji i vječan je. S tom kur’anskom istinom, u ime kolektiva imama Medžlisa Sanski Most, rukovodstva Medžlisa, kao i džemata Modra, porodici našeg kolege izražavamo iskrenu ta’ziju, moleći Milosnog Gospodara da ih obaspe lijepim saburom, te im podari osjećaj istinskog ponosa to su imali takvog sina, muža i oca, a da našem Ibri efendiji sve grijehe oprosti, ispit kaburski lahkim učini, a kada dođe Čas suđeni, da ga za njegov život ovodunjalučki džennet firdevsom nagradi. Svi smo Allahovi i svi Mu se vraćamo!“

Povodom preseljenja na ahiret imama u džematu Modra, ta'ziju porodici, rodbini, kolegama i prijateljima, uputio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić:

„Zatekla me je i ražalostila vijest o preseljenju na ahiret jednog od najboljih muallima i imama u Islamskoj zajednici, koji je u posljednjih nekoliko godina svoju misiju realizirao na području Medžlisa IZ Sanski Most i Muftijstva bihaćkog. Ibro ef. Halilović po svom imenu i prezimenu me je i podsjećao na Ibrahima, a.s., koji je bio Halilullah – Božiji prijatelj. Kur'an spominje Ibrahima, a.s., da je bio brižan i blag, a sa druge strane da je svojim djelima dokazao da je vrijedan koliko i cijeli ummet, tj. šira muslimanska zajednica. E baš takvog ćemo pamtiti Ibru ef. Halilovića. Blag, nenametljiv, pristojan i drag, a sa druge strane veoma vrijedan, požrtvovan i predan misiji koju je obnašao. Njegova trajna preokupacija je bila kvalitetan rad sa polaznicima mekteba. S toga će on sa sobom ponijeti dobra djela proistekla iz poučavanja Allahovoj knjizi i vrijednostima naše časne vjere. Svi mi, a posebno njegovi učenici u mektebu, kolege imami i džematlije će ga zauvijek pamtiti kao čovjeka koji je ostavljao dojam čestitog insana, pravog vjernika i istinskog muallima. Njegovoj majci Ramziji, supruzi Begzadi, kćerkama Muameri, Amini, Sumeji i Edini, kao i ostaloj rodbini i prijatejima, Medžlisu IZ Sanski Most i Islamskoj zajednici u cjelini izražam ta'ziju i suosjećanje i molim Gospodara da Ibru ef. smjesti u najljepše džennetske odaje, a njegovim najbližima podari sabur-i džemil. Inna lillahi ve inna ilejhi radži'un!“

Ta'ziju porodici Halilović je uputio i predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić, a dženazi rahmetli Ibri ef. Haliloviću, koja je održana u četvrtak 05. maja, prvo u Kruščici (MIZ Vitez) a nakon toga i u rodnom Topčić Polju (MIZ Zenica) ispred Glavnog odbora Udruženja ilmijje prisustvovao je član GO Elvir ef. Tolja.  Ibro ef. Halilović je u nekoliko navrata biran i za delegata u Skupštini Udruženja ilmijje.

Molimo Uzvišenog Gospodara da se Ibri ef. smiluje i podari mu lijepi dženet, a porodici istinski sabur!