TEZKIRETNAMA: 30 GODINA ŠEHIDSKE SMRTI HASIB-EF. RAMIĆA I NJEGOVE PORODICE

TEZKIRETNAMA: 30 GODINA ŠEHIDSKE SMRTI HASIB-EF. RAMIĆA I NJEGOVE PORODICE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Navršava se 30 godina od svirepog ubistva Hasib-ef. Ramića i njegove porodice u Semizovcu kod Sarajeva, 28. maja.

Tim povodom će u Sarajevu u programu Tezkiretname biti organizirano nekoliko programa.

U petak, 26. maja, s početkom u 18.00 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bit će odražan Okrugli sto.

U nedjelju, 28. maja, u 15.00 sati u džamiji u Semizovcu će biti proučena hatma-dova, dok će u ponedjeljak, 29. maja, u 18.00 sati u haremu Baščaršijske džamije biti organiziran Razgovor s povodom.

Ubistvo porodice Ramić smatra se jednim od najstrašnijih i najmonstruoznijih zločina tokom agresije na našu domovinu.

Srpski zločinci klali su jedno po jedno dijete, pred očima njihovih roditelja, a nakon toga zaklali su i Šefiku, te na kraju i njenog supruga Hasib-ef.

Najstariji sin Muhamed imao je 13 godina, kćerka Meliha 10 godina, sin Ahmed 4 godine, a najmlađa Amina imala je samo jedan mjesec.

– Hasib-ef. svi pamte kao dobrog čovjeka, spremnog da posavjetuje, utješi, pomogne. Ja sam kod njega išao na pouku, kasnije sam bio u horu, prve temelje vjere dobio sam od njega. Godinu dana bio je u kućnom pritvoru. Kakva je bila ta godina može se samo nagađat, mrtva usta ne govore. Efendija je imao šansu da se spasi, ali nije htio ostaviti džematlije. Govorio je: Dok u Semizovcu postoji i jedan musliman, moje mjesto je sa njim – kazao je Hasan Šabić, jedan od učenika rahmetli Hasib-ef. Ramića.

Za ostacima njihovih tijela se dugo tragalo. Kada se već razmišljalo da se odustane od pretrage, cucla male Amine pronađena u blatu pored rijeke Ljubine, otkrila je da se u blizini nalazi i grobnica. Ubrzo su pronađena tijela.

Ekshumacija je izvršena 17. oktobra 1996. godine.

U znak sjećanja na ovu porodicu i tragediju koju je doživjela, škola u Semizovcu nosi ime porodice Ramić.