SVEČANOST U DŽEMATU BABINO-DRUGAVCI (MIZ ZENICA) POVODOM ODLASKA U PENZIJU MUHAMED EF. SMAJLOVIĆA

SVEČANOST U DŽEMATU BABINO-DRUGAVCI (MIZ ZENICA) POVODOM ODLASKA U PENZIJU MUHAMED EF. SMAJLOVIĆA

Facebook
LinkedIn
Twitter

U nedjelju 01. oktobra 2023. godine u džematu Babino u džamiji u Drugavcima, svečanim programom obilježen je ispraćaj u penziju  Muhameda ef. Smajlovića, nakon 35 godina službe koju je proveo u džematu Babino.

Tom prilikom su njegove kolege iz MIZ Zenice na čelu sa glavnim imamom MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkicom upriličile učenje mevluda i prigodnog programa. Mreža mladih džemata Babino i džematlije ovog džemata su se zahvalili Muhamed efendiji uz poklon UMRU za njega i njegovu suprugu.

Muhamed efendija je izveo brojne generacije polaznika mekteba i naučio ih osnovama vjere. On je skoro cijeli svoj radni vijek imama, hatiba i muallima proveo u Babinu, tačnije od 1988. godine. On je svoju imamsku službu počeo 1980-1981. u džematu Rajska – MIZ Gradačac, da bi je nastavio 1982-1988. u džematu Gorica – MIZ Zenica te od 1988. godine u džematu Babino. Svi ističu samo jedno, a to je da je Muhamed ef. svoju imamsku dužnost obavljao  časno i odgovorno.

Iako je rođen u Zvorniku 1962. godine, ono što posebno raduje njegove džematlije, jeste da će Muhamed ef. svoju penziju i životni vijek sa svojom porodicom nastaviti u Drugavcima.

Odbor Udruženja Ilmijje Zenica i Medžlis Islamske zajednice Zenica su u Bijeloj džamiji u Novom Radakovu, 27. septembra, upriličili svečanu akademiju u povodu obilježavanja Dana Udruženja ilmijje – 111. godišnjica od osnivanja, u okviru koje je glavni imam mr. Jakub ef. Salkica,  u ime Medžlisa imamima, među kojima je i Muhamed ef.,  uručio posebno priznanje – Zahvalnost za imamske, muallimske i hatibske aktivnosti za misijski rad na razvoju i napretku džemata, za trud i zalaganje u odgoju i obrazovanju djece, poučavanju mladih i odraslih džematlija, za rad na jačanju i razvoju Islamske zajednice.

Muhamed ef. Smajlović je također, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje, održanoj 28. septembra u Sarajevu, bio jedan od dobitnika priznanja koja su uručili reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović i predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić.