BIHAĆ: ZA DAN ARMIJE RBIH IZVEDBA “POEME O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU”

BIHAĆ: ZA DAN ARMIJE RBIH IZVEDBA “POEME O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU”

Facebook
LinkedIn
Twitter

“Poema o bosanskom bijelom šehidu”, umjetnički doprinos memorijalizaciji i podsjećanju na žrtvu uleme koja je uz svoj narod proživljavala istu sudbinu, danas u ponedjeljak, 15. aprila, na Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, bit će izvedena u Kulturnom centru Bihać.

Pokrovitelj ovog događaja je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a značajnu podršku u realizaciji ovog događaja je pružila Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK.

– Vrlo važno je da će se ova poema predstaviti na ovaj dan, 15. april, kada se obilježava Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Izvođenje poeme je otvoreno za javnost i ulaz je besplatan, te stoga koristimo priliku da sve vas koji ste u mogućnosti pozovemo da prisustvujete ovom veličanstvenom događaju u gradu na Uni – saopćili su iz Muftijstva bihaćkog.

Poema je nastala kao rezultat promišljanja i želje u Udruženju ilmijje da se trajno, na umjetnički način, obilježi uloga imama u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Premijerno je izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje.

Nakon toga, na Dan šehida izvedena je na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, a nakon toga i u Zavidovićima.

Podsjećamo da je “Poemu o bosanskom bijelom šehidu” realizirala fantastična ekipa, čiji je rad zaslužio brojne pozitivne kritike eminentnih stručnjaka.

Režiju je uradio Ernad Pandžić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš-Selimović, muziku Ammar Jažić, Mirza Redžepagić i Muhamed Latić.

Neki od glumaca i izvođača Poeme ove godine su Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović, Mustafa Isaković, Aziz Alili, Mirza Ganić, Kenan Hasić, Senida Balić, Alma Hadžić, Nadira Hurem, Sumeja Hrbat, Zejneb Balić, Abdullah Balić i drugi.

Adaptaciju je uradio Nesib Hadžić.