TEZKIRETNAMA: U SARAJEVU ODRŽAN OKRUGLI STO O ŠEHIDU ABDULLAH-EF. KUBATU

TEZKIRETNAMA: U SARAJEVU ODRŽAN OKRUGLI STO O ŠEHIDU ABDULLAH-EF. KUBATU

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okviru Tezkiretname, programa institucionalnog obilježavanja datuma rođenja ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan okrugli sto o životu i djelu Abdullah-ef.Kubata.

Ove godine se, naime, navršava 30 godina od šehidske smrti ovog sarajevskog imama.

Efendija Kubat je bio imam u džematu Butmir, te je tokom četrnaestogodišnjeg imamskog rada u ovom džematu postigao zapažene rezultate u svom misijskom angažmanu.

– Mi se danas sjećamo jednog dobrog čovjeka, čestitog insana i vrijednog imama. Ove godine navršava se 30 godina od njegovog ubistva, a naš nijet u Medžlisu je da obilježavanje njegovog šehadeta povežemo sa Danom džamija – rekao je tokom svog obraćanja glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Abdullah-ef. Kubat je i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dao nemjerljiv doprinos odbrani od agresora

– Ovdje su prisutni kolege koji su radili sa Abdullah-efendijom i koji su u jednom teškom vremenu komunizma čuvali džemat i Zajednicu. Tokom agresije su bili na bedemima naše domovine, a nakon agresije su podigli porušene džamije. U svim tim periodima su iznijeli jedno teško breme. Neki od njih su, poput Abdullah-efendije šehidi, a svi zaslužuju naše duboko poštivanje. Svaki od njih je sačuvao svoju ahmediju, njihove ahmedije su čiste, bijele i neukaljane – podsjetio je glavni imam.

Tokom okruglog stola kojim je moderirao mr. Malik-ef. Šljivo govorili su kolege i prijatelji Abdullah-ef. Kubata, Abdulgafar-ef. Jukić, Enver-ef. Hošić, Mujo-ef. Berilo i Hazim-ef. Emšo.

U okvori okruglog stola je govorio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić, koji je podsjetio na važnost pamćenja šehidske žrtve.

– Znamo da se vjera svjedoči na tri načina, jezikom, djelom i životom. Abdullah-ef. Kubat i svi naši šehidi su to posvjedočili na sva tri ova načina. Mi živimo u drugom kontekstu i na nama je obaveza da nastavimo jačati naše džemate, narod i Zajednicu. Nastavit ćemo ako Bog da obilježavati Tezkiretnamu, a svi zajedno trebamo biti ponosni što smo imali jednog ovakvog imama, člana društva, Zajednice, porodice. To su prvaci među nama – kazao je dr. Omerdić.

Efendija Kubat je ubijen je 1994. godine na obroncima Igmana, a ukopan je u haremu džamije u Butmiru, gdje je danas proučena i hatma-dova.