PRVI ŠEHID MEĐU IMAMIMA: NA DANAŠNJI DAN UBIJEN MUSTAFA-EF. MUJKANOVIĆ

PRVI ŠEHID MEĐU IMAMIMA: NA DANAŠNJI DAN UBIJEN MUSTAFA-EF. MUJKANOVIĆ

Facebook
LinkedIn
Twitter

Šehid Mustafa-ef. Mujkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i član Sabora Islamske zajednice, svirepo je ubijen 13. maja 1992. godine nakon višednevnog mučenja i prvi je šehid među imamima.

Mustafa-ef. Mujkanović je rođen 5. januara 1950. godine u mjestu Suha, Bratunac od roditelja Miralema i Hate. Završio je Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u zgradi u kojoj će kasnije biti ubijen. Nakon osnovne škole završio je Gazi Husrev-begovu medresu koja je tada bila pet godina.  Oženio se 1979. godine Nizamom Mašić, te su roditelji dvoje djece, kćerke i sina. Upisao je vanredni studij orijentalistike.

Mustafa-ef. Mujkanović je, nakon što je svoju porodicu odveo u Tuzlu, krenuo put Bratunca kazavši da “ono što bude s njegovog naroda neka bude i s njim”.

Završio je u logoru zajedno sa svojim džematlijama. Nakon maltretiranja ubijen je 13. maja 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2004. u sekundarnoj masovnoj grobnici u Blječevu.

Ukopan je u haremu Gradske džamije u Bratuncu.

Tezkiretnamom je ime šehida Mustafa-ef. Mujkanovića svrstano u prvu kategoriju ličnosti čiji opći značaj obavezuje na institucionalno obilježavanje godišnjica na nivou cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.