U BIHAĆU PROMOVISANA PUBLIKACIJA “PSIHOLOGIJSKI PRIRUČNIK ZA IMAME“

U BIHAĆU PROMOVISANA PUBLIKACIJA “PSIHOLOGIJSKI PRIRUČNIK ZA IMAME“

Facebook
LinkedIn
Twitter

U velikoj sali Muftijstva bihaćkog u Bihaću je održana promocija publikacije za imame pod nazivom „Psihologijski priručnik za imame“ u izdanju Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Centra za napredne studije iz Sarajeva. Autorice ovog priručnika su prof. dr. Anela Hasanagić i doc. dr. Mersiha Jusić. Ovaj događaj u Bihaću je upriličen u organizaciji Muftijstva bihaćkog i Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać, a u povodu obilježavanja 112. godišnjice od osnivanja Udruženja ilmijje.

Prisutni su bili imami iz svih medžlisa Muftijstva bihaćkog, a promotori ovog djela su bili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Udruženja ilmijje i muftija vojni Nesib-ef. Hadžić i sekretar Udruženja ilmijje Edin-ef. Spahić.

Muftija Kudić je u svom obraćanju pohvalio rad Udruženja ilmijje na čelu sa čestitim muftijom Nesib-ef. Hadžićem i njegovim saradnicima, te istakao značaj ovakve publikacije za imame danas. Posebno se osvrnuo na važnost da imami budu svjesni značaja mentalnog zdravlja i važnosti da kroz svoje misijsko djelovanje ostane zdrav i na raspolaganju svojoj zajednici.

– Ovo je prilika da skrenemo pažnju na vrijednost rada i aktivnosti naših imama, s obzirom da su oni u stalnom hizmetu i neprestano su na usluzi našim džematlijama.  Naši imami obnašaju više dužnosti u svome radu i sve te aktivnosti vrlo često su veoma stresne i imaju za posljedicu da uzrokuju profesionalno sagorjevanje kod imama, što je veoma zabrinjavajuće. Ovaj priručnik je važan da se imami suoče sa izazovima, da razmisle o svome zdravlju, pogotovo mentalnom zdravlju, da znaju postaviti granicu i da se osposobe da vladaju određenim tehnikama i vještinama koje će im pomoći da se održe u njihovom radu. Samo mentalno i fizički zdrav imam može pomoći i sebi i drugima – istakao je muftija Kudić govoreći kroz primjere Božijih poslanika kako se imami trebaju odnositi prema sebi, svojim obavezama, porodici i okruženju u cjelini.

Drugi protomor je bio predsjednik Udruženja ilmijje i muftija vojni Nesib-ef. Hadžić. On je prestavio genezu nastanka ovog priručnika i istakao njegov značaj i ukazao na značaj ove tematike.

– Prije izvjesnog vremena, prof. dr. Aid Smajić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu je uradio jedno istraživanje o fenomenu sagorijevanja imama u njihovom radu. Ta studija nas je upozorila da se naši imami često teško nose sa izazovima koji se stavljaju pred njih u ovom vremenu i da trpe posljedice prije svega na svom zdravlju. Prvobitno smo zamislili koncept ovog priručnika kao uputstvo imamima koje vještine i kompetencije trebaju razviti da bi odgovorili zadacima svoje misije i da bi sačuvali svoje fizičko i mentalno zdravlje. Ovaj priručnik je koristan za sve one koji u svome djelovanju razvijaju socijalne odnose, a nama je u ovom kontekstu važan s obzirom da nam je cilj da naši imami ostanu biti imami i da ih izazovi s kojima se susreću osnaže u njihovom radu – poručio je muftija Hadžić.

U svojstvu promotora se prisutnom skupu obratio i Edin-ef. Spahić, sekretar Udruženja ilmije IZ u BiH. On se osvrnuo na važnost očuvanja i razvijanja ljudskih resursa unutar Islamske zajednice, a posebno među imamima. U toku svog veoma zanimljivog izlaganja, predstavio je nekoliko važnih elemenata ove publikacije.

– Poznato nam je kako imami daju veliku žrtvu za islam, Islamsku zajednicu, i za svoj narod. Imami su istureni dio zajednice i oni se trude da budu pažljivi i obzirni u komunikaciji sa džematlijama i trude se da u razgovore unose pozitivnu energiju, pobuđuju optimizam, da s džematlijama održavaju vezu i budu im pri ruci u slučaju bolesti, smrti, a posebno se trude pomoći onima koji su u stanju socijalne potrebe. Uloge imama su različite i brojne, a odgovornost i teret imamskog posla nose i članovi njegove porodice, supruga i djeca. Savremene organizacije i njihovi menadžeri često naglašavaju ljude i ljudske resurse kao najvažniji kapital i resurs. Time su se rukovodile i same autorice te izdavači sa željom da ovaj priručnik osvježi odnos vjerskih službenika prema vlastitom pozivu i njegovim izazovima – poručio je efendija Spahić.

Na početku ove promocije se obratio i Selmir-ef. Hurić, predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Muftijstva bihaćkog. Zahvalio se imamima na odzivu, promotorima na pripremi i prezentaciji ovog priručnika, muftiji Kudiću na podršci i iskazao zadovoljstvo što se i ove godine dio programa obilježavanja godišnjice Udruženja ilmijje organizira u Muftijstvu bihaćkom.

– Zadovoljstvo mi je što smo danas domaćini ovakvom jednom događaju. S obzirom da sam imao priliku pročitati ovaj priručnik, smatram ga veoma značajnim i kapitalnim djelom, koji nama imamima može biti veoma koristan i značajan. Sama pojava ovog sadržaja nam je poruka da su ove teme potrebne imamima i da imami trebaju ozbiljno shvatiti izazove kroz koje prolaze. Mi ćemo kroz druge naše aktivnosti stremiti ka tome da kontinuirano osmišljavamo sadržaje koji će pomoći imamima da zadrže visok nivo elana i poletnosti u svome misijskom djelovanju – izjavio je efendija Hurić.

Uvodni odlomak iz Kur'ana Časnog je proučio Ibrahim-ef. Makić, a promociju je moderirao Nazif-ef. Horozović.

Prije same promocije, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je upriličio prijem za predsjednika Udruženja ilmijje i muftiju vojnog Nesib-ef. Hadžića i sekretara ovog Udruženja Edin-ef. Spahića, a prijemu su prisustvovali predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Mufijstva bihaćkog Selmir-ef. Hurić i član Glavnog odbora Arif-ef. Erdić.