ZAJEDNICA JE TOKOM PANDEMIJE POKAZALA ZRELOST, ODGOVORNOST I KREATIVNOST

Intervju s direktorom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlovićem

Autor(i)

  • Meho Šljivo Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ

DOI:

https://doi.org/10.26340/muallim.v21i84.1822

Ključne riječi:

Ismail Smajlović, Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ, koronavirus, Televizija Islamske zajednice „Bir“

Sažetak

UDK 005.7:28-78(497.6)(049.3) 616.98:578.8

U razgovoru za Novi Muallim direktor Uprave za vjerske poslove predstavio je aktivnosti Islamske zajednice tokom pandemije i način kako se institucionalno organizirao vjerski život pod epidemiološkim mjerama. Svi organi Islamske zajednice savjesno i dosljedno su provodili sve epidemiološke mjere, ali su istovremeno pravovremeno poduzeli odgovarajuće  inicijative kako bi se većina redovnih aktivnosti realizirala u oblicima koji neće ugroziti zdravlje i sigurnost ljudi.

Uloga imama i rukovodstva u organima bila je presudna i nijedna džamija ili organizirani obred nisu označeni klasterom za širenje zaraze.

Muslimani se u džematima tokom pandemije nisu udaljili od domovine i džemata. Nije se prekidala komunikacija s džematlijama, rukovodstvom džemata i imamima. Fizička distanca i geografska udaljenost inicirale su organiziranje sastanaka putem platforme Rijaseta 'Teams', razmjenu dopisa, telefonske razgovore i fizičko prisustvo na lokacijama gdje je to nužno.

U saradnji s Vijećem muftija donesene su potrebne odluke (fetve), uputstva i drugi dokumenti koji su podrška vjerskim autoritetima u organizaciji vjerskih poslova koju provode na području nadležnosti. U saradnji s Upravom za obrazovanje i nauku uključeni su muderrisi, profesori i drugi kadrovi obrazovnih ustanova u programe rada Rijaseta u vanrednim okolnostima.

Mektepska pouka nije obustavljena nego je uspješno organizirana u online formatu. Muallimi, polaznici mekteba i roditelji su pokazali iznimnu volju i entuzijazam u održavanju kontinuiteta mektepske pouke.

Downloads

Objavljeno

03-03-2021

How to Cite

Šljivo, M. (2021). ZAJEDNICA JE TOKOM PANDEMIJE POKAZALA ZRELOST, ODGOVORNOST I KREATIVNOST: Intervju s direktorom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlovićem. Novi Muallim, 21(84). https://doi.org/10.26340/muallim.v21i84.1822

Broj časopisa

Rubrika

INTERVJU