NESIB-EF. HADŽIĆ: “POEMA O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU” U ŠIREM SMISLU GOVORI O ONIMA KOJI SU SVIREPO UBIJANI DOK SU BRANILI DOMOVINU

NESIB-EF. HADŽIĆ: “POEMA O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU” U ŠIREM SMISLU GOVORI O ONIMA KOJI SU SVIREPO UBIJANI DOK SU BRANILI DOMOVINU

Facebook
LinkedIn
Twitter

“Poema o bosanskom bijelom šehidu” će u programu Televizije i Radija BIR biti emitovana 1. marta, simbolično na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Riječ je o djelu prof. dr. Džemaludina Latića koje je premijerno izvedeno 27. septembra na sceni Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik ovog udruženja Nesib-ef. Hadžić je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice istakao kako ovo umjetničko djelo podsjeća na stravične zločine, te da se može percipirati i razumijevati na nekoliko različitih nivoa.

–  “Poema o bosanskom bijelom šehidu” je poseban umjetnički izraz. Ona u osnovi govori o imamima šehidima, ali u širem smislu govori i o svim šehidima koji su ubijani na najsvirepiji način dok su branili svoju domovinu. Prilikom određivanja naslova poeme, htjeli smo obuhvatiti bjelinu svih bosanskih nišana, a kroz sam tekst smo konkretno govorili o imamima šehidima koji su poebna priča. Na projektu se radilo godinama, jer nam je bilo važno da svaki detalj bude kvalitetan, te da gledaoci posredstvom različitih umjetničkih formi ovo dožive slušajući i gledajući – kazao je efendija Hadžić.

Umjetnost ima mogućnost da djeluje na razum i emocije, pa je Poema o bosanskom bijelom šehidu istovremeno i izraz stava o tome da se želi i treba otvoreno progovoriti o zlu.

– Ponekad se pristaje na formulacije poput one koja kaže da se “desio genocid nad Bošnjacima”. On se nije desio sam od sebe. Počinioci imaju svoje ime i prezime i to su činjenice. Kao što su činjenice i to da su imami spaljivani po džamijama. Ima stavova prema kojima ovo nije vrijeme u kojem treba tematizirati ova pitanja. Međutim, na zločine treba podsjećati, jednako kao što se podsjeća na holokaust i jednako kao što umjetnički funkcioniše “Schindlerova lista” -poručio je Hadžić.

Neki od glumaca i izvođača poeme su Rijad Gvozden, Izudin Bajrović, Mustafa Isaković, Aziz Alili, Burhan Šaban, Senida Balić, Vehbija Šećerović, Salih Meštrovac, Mehmed Delić, Alma Hadžić, Nadira Hurem, Zejneb Balić, Abdullah Balić, Hava Meštrovac i hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Pokrovitelj “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.