Cazin: Reisu-l-ulema dr. Rifetu Šahinoviću uručio hafisku diplomu – Krajina je uvijek čuvala BiH i Islamsku zajednicu

Cazin: Reisu-l-ulema dr. Rifetu Šahinoviću uručio hafisku diplomu – Krajina je uvijek čuvala BiH i Islamsku zajednicu

Facebook
LinkedIn
Twitter

Svečanost s hafiskom dovom u čast novog hafiza dr. Rifeta Šahinovića, profesora Medrese “Reis Džemaludin ef. Čaušević” u Cazinu, kojem je muhaffiz bio muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, održana je danas poslije podne-namaza u cazinskom džematu Gnjilavac.

Na početku programa prisutne su poselamili imam džemata Sead ef. Toromanović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Cazin Said ef. Mujakić, koji je čestitao profesoru Šahinoviću kao hafizu i razredniku u Medresi.

– Svi njegovi učenici znaju da je bio strog, jer je bio strog i prema sebi. Da nije bilo tako, vjerovatno ne bi bilo ni ove svečanosti koja dolazi kao kruna svih drugih uspjeha, kao što je titula doktora nauka. Ono što kao glavni imam mogu kazati jeste da ovo zaista jeste kruna, ali ono što sada očekujemo od naših hafiza da budu muhaffizi koji će podučavati i izvesti nove hafize – kazao je efendija Mujakić.

Direktor Medrese “Reis Džemaluddin ef. Čaušević” Enes Ljubijankić ovom pirlikom istakao je važnost jedinstva muslimana, bez obzira na određene razlike i svjetopoglede, jer je to upravo bila snaga koja je podigla Medresu, Fakultet i Muftijstvo.

Poručio je svima koji u zadnje vrijeme napadaju Islamsku zajednicu da neće uspjeti u svojim namjerama, naročito u Krajini, koja je uvijek čuvala BiH i Islamsku zajednicu.

Muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, kojem je hafiska dova ranije upriličena upravo u ovom džematu, kazao kako su danas među džematlijama ovog džemata svi oni koji vole Kur'an.

– Meni je posebno zadovoljstvo što mogu čestitati hafizu Šahinoviću i njegovim roditeljima kao i direktoru Medrese. Ovo je jedan od najljepših mubarek-dana Muftijstva. Čekamo promociju još tri hafiza, koja će biti uskoro. Ovom halkom Kur'ana prožima nas Allahov Govor. Da nema ništa od mudžiza, da ima samo ovo što se uči napamet, bilo bi dovoljno za  veličanstvenost Kur'ana. Allah nam je objavio u Kur'anu sve što je bitno, u njemu je naša slava i ponos. Ne znam nijednu osobu da je znala Kur'an, a da nije živjela u rahatluku – kazao je muftija Kudić.

Hafisku diplomu uručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kazavši da profesora Šahinovića svi poznaju kao vrijednog insana koji je sada sjeo u halku odabranih.

– Tome su prethodile mnoge duge noći i dani kako bi se memorirao Kur'an i upisao u srce. To je jedina knjiga koja se spušta u srce. Srce  je hartija na kojem se ispisuje Kur'an. Srce hafiza je ona hartija gdje je Kur'an ispisan –  kazao je reisu-l-ulema.

Pozvao je hafiza Šahinovića da  učenicima Medrese u kojoj predaje prenese znanje koje u sebi smiruje.

– Svaki profesor jeste učitelj, ali i odgajatelj, onaj koji bdije nad učenicima, da se podigne čovjek. Čovjeka nije lahko podići. To je najteže s čime se mi u životu suočavamo. Najteže je podići čovjeka i učiniti ga plemenitim, korisnim za svoju vjeru, zajednicu, narod i domovinu – kazao je reisu-l-ulema. 

Ukazao je i na odgovornost u čuvanju islama na ovim prostorima. 

– Bog nam je podario djecu. Oni su emanet u našim rukama. Pozivam vas da ne ostane nijedno dijete da se ne sretne s Allahovom Riječju. Na nama je da im osiguramo mogućnost da imaju mekteb, imam, ilmihal, džamiju, a uputa je kod Allaha. Mi ne možemo uputiti, ali možemo biti uzrok da se svako suoči s Božjom Riječju. Budite svjesni zajednice, vaše pripadnosti Zajednici i džematu. Ovaj kraj je mnogo puta pokazao svijest o vrijednostima i naroda, i države i Zajednice i to je vjerojatno vaše iskušenje. Nije mi lahko gledati sve ove terete s kojima se ovdje nosite. Nisu to lahke stvari, ali na ispitu je uvijek naš insanijet. Naš iman je uvijek na ispitu. Kušnje uvijek dolaze poput morskih talasa. Želim se zahvaliti na saburu koji pokazujete. Braćo, imamo odgovornost spram Zajednice i našeg islama. Pred nama je Kur'an i Sunnet i naša ulema koji su nasljednici Poslanika, a.s.. Medrese i fakulteti su naša garancija opstanka. Mi nismo našu vjeru učili na ledini, već smo vjeru učili u našim mektebima, školama! Ima onih koji misle da svako i svakakvi ljudi mogu govoriti o vjeri. Vjera je najveći emanet. Ne može neko s ledine naučavati vrijednostima vjere. Mi smo vazda podizali džamije, mektebe, medrese, fakultet i tamo učili svoju vjeru – poručio je reisu-l-ulema.

Na kraju je uputio i poruku nosiocima političkih funkcija, s ciljem da se takmiče u dobru.

– Nemojte da nas udalje sitni interesi. Ima samo jedno kur'ansko pravilo koje odobrava natjecanje. Natječite se u dobru, jer pred Allaha ćete doći šta god obećavali – istakao je reisu-l-ulema, a u obraćanju medijima pozvao političke aktere da pomognu u rješavanju migrantske krize, jer dolazi zima kada će se stvari usložniti. 

Dovu je na kraju proučio direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dr. hfz. Mensur ef. Malkić.

Profesor Šahinović, koji je hifz položio u martu ove godine, rođen je 1972. godine u Bužimu, gdje je završio osnovnu, a srednju školu, Gazi Husrev-begovu medresu, završio je u Sarajevu.

Od 1993. godine radi kao profesor Medrese “Reis Džemaludin ef. Čaušević”, gdje je od 2000. do 2006. obnašao funkciju direktora, a od 2006. godine je profesor akaida i kiraeta u ovoj medresi. Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) diplomirao je o temi “Naučni tefsir u djelu Mustafe Mahmuda”. Magistarsku tezu “Tenzih i tešbih u Nasrovoj teologiji prirode” odbranio je 2012. Fakultetu islamskih nauka, a ove godine na istom fakultetu je odbranio doktorsku tezu “Muhammed Asad – potraga za racionalnošću u klasičnim komentarima Kur'ana”.

Objavio je knjige “Poruke Kur'ana”, “Akaidske teme” i “U hladovima Kur'ana”, a tekstove, uglavnom iz oblasti islamskog vjerovanja i tefsira objavljuje u Muallimu, Glasniku. U Preporodu je dugo bio autor feljtona iz oblasti tefsira. Bio je učesnik mnogih seminara, simpozija i konferencija, a radi i kao predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF) u Bihaću. 

U prijepodnevnim satima reisu-l-ulema je posjetio džemat Stijena u kojem je prisustvovao izvođenju mektebske nastave. Nastava ovog mekteba godinama daje odlične rezultate, a učenici su redovno osvajali prva mjesta na mektebskim takmičenjima sa svojim muallimom i imamom Sulejmanom ef. Hašićem

Džemat Stijena, smješten u podnožju brda Gomile, ima više od 800 domaćinstva i poznat je po organizaciji brojnih vjerskih i društvenih aktivnosti.

Prva džamija u Cazinu izgrađena je upravo u Stijeni, u Starom Gradu, koju su Osmanlije osvojili 1575. godine te ubrzo iste godine napravili i džamiju.

(E.S./Preporod.info)