ISPRAĆAJ U PENZIJU SAFET-EF. DELIĆA, DUGOGODIŠNJEG IMAMA MIZ KAKANJ

ISPRAĆAJ U PENZIJU SAFET-EF. DELIĆA, DUGOGODIŠNJEG IMAMA MIZ KAKANJ

Facebook
LinkedIn
Twitter

Safet ef. Delić, imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj je 31. januara 2022.godine otišao u penziju nakon 40 godina imamske službe. Na redovnom seminaru imama u prostorijama MIZ Kakanj upriličen je i ispraćaj Safeta-ef. Delića, uz prisustvo imama sa područja Medžlisa i rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdića.

– Nepisano pravilo kaže da je najteže biti imam u svom rodnom mjestu, a Safet-ef. je upravo u svom rodnom Brnjicu prove cijeli svoj radni vijek, i kako kako sam kaže da mu sigurno nigdje ne bi bilo ljepše – istaknuto je, između ostalog, prilikom ispraćaja.

 Safet-ef. je iz mektebskih klupa ispratio na desetine danas čestitih imama i mualima, koji predano obavljaju svoj posao, baš po uzoru na svog imama.Ispratio je iz školskih klupa i stotine danas već uzornih i vrijednih inžinjera, profesora, doktora, stručnjaka iz svih naučnih oblasti, kod kojih Safet ef. uživa veliko poštovanje. Poznanici Safet-efendiju doživljavaju kao čovjeka sa velikim saburom, tihog i blagog govora, mirnog hoda i uvijek sa osmijehom na licu.

– Često nije imao potrebe ništa ni da nam govori ili savjetuje, nego je svojim životom i djelom bio nama istinski primjer i uzor – navode oni koji ga dobro poznaju.

Značajno je u ovom kontekstu pomenuti svjedočenje Ahmeda Kovača koji je u nekoliko rečenica predstavio utiske o Safet-efendiji koji sjećanjem sežu u metktebske dane, a odnose se na duži vremenski period sazrijevanja, odrastanja, te razumijevanja i vrednovanja ljudi iz okoline.

 – Danas već poodavno, a kao da je jučer bilo, i sam sam bio jedan od 150-200 polaznika mektebske nastave, koji su trčali ranim jutrom do efendijine kuće kako bi uzeli ključ džamije i naložili vatru prije početka nastave, trčali smo i ezan da proučimo, mujezinimo, u safu smo stajali za Safet-efendijom. Poslije kao srednjoškolci i studenti opet mujezinili i ezanili. Pred njim smo uplovili i u bračne vode.

Nikada nas nije ružio, ni kao mektebsku djecu, ni kao omladince, ni danas kao zrele ljude. Uvijek nas je bodrio, hvalio i osmjehom svojim častio. Ako bi neko šta i pogriješio, uradio nešto neprimjereno, opet bi sa osmjehom samo mahnuo glavom koji put. I baš u ovim danima od efendijinog penzionisanja u razgovoru sa „mektebskom rajom“ čuo bih upravo to „najteže mi je bilo kada me efendija pogleda i mahne glavom“.

Želimo efendiji da penzionerske dane provede u zdravlju i rahatluku, da nam pruži jos mnogo toplih osmjeha i lijepih riječi, a ako zatreba i da glavom odmahne. A mektebska raja će sigurno ako Bog da pored istinskog poštovanja i ljubavi prema znati i da se oduži – napisao je Ahmed Kovač.

Ispraćaj za efendiju Safeta Delića i njegovu hanumu Zafiru “mektebska raja” Brnjica, odnosno njegovi bivši učenici su upriličili u nedjelju 20. februara u džamiji u Brnjicu uz mevlud,  dovu i ispraćaj, ali i veliko iznenađenje, poklon umru za Safet ef. i njegovu hanumu Zafiru.

Preko 250 bivših mektebskih učenika Safet ef., javno su čestitali svome efendiji i njegovoj hanumi sa riječima: “Allah mubareći Safete ef. Deliću, da s hanumom u zdravlju obaviš umru, sjetiš se svih nas i da dane penzije provedeš u dobrom zdravlju i rahatluku, želi ti mektebska raja –  tvoji učenici džemata Brnjic Kakanj.“

Izvođači mevluda u džematu Brnjic bili su imami: Safet ef. Delić, Mirzet ef. Imamović, Šerif ef. Delić, Ševal ef. Delić, hafiz Ahmed Delić, Mehmed ef. Delić, Samir ef. Delić, Ahmed ef. Kovač, Nedim ef. Subašić, te Adem Delić i Almedin Bašić,  koji su također završili medresu. Ovom prilikom glavni imam Medžlisa IZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković je održao veoma dirljiv i nadahnut vazu nasihat.