NA AHIRET PRESELIO BAHRIJA EF. SMAJIĆ, DUGOGODIŠNJI IMAM ATIK-SAVSKE DŽAMIJE U BRČKOM

NA AHIRET PRESELIO BAHRIJA EF. SMAJIĆ, DUGOGODIŠNJI IMAM ATIK-SAVSKE DŽAMIJE U BRČKOM

Facebook
LinkedIn
Twitter

U subotu 12. marta 2022. godine na ahiret je preselio Bahrija-ef. Smajić u 75-oj godini života. Rahmetli Bahrija efendija je rođen u Rašljanima kod Brčkog, završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, nakon čega je završio Pravni fakultet.

Službovao je u džematu Orahova-Azizija džamija, Medžlis islamske zajednice Bosanska Gradiška od 1968. do 1969. godine. Zatim u džematu Rovine, Medžlis IZ Bosanska Gradiška do 1971., nakon toga raspoređen je na dužnost u Ljubiju gdje ostaje do 1981. godine, a iste godine preuzima džemat Atik/Savske džamije i na službi ostaje do penzionisanja 2012. godine.

Osim imamskih dužnosti rahmetli Bahrija-efendija je bio sekretar i blagajnik u Odboru islamske zajednice Bosanska Gradiška. U Ljubiji je bio jedini imam, te je pored imamske dužnosti obavljao i sve ostale administrativne poslove u Odboru islamske zajednice Ljubija.

Od 1981. do 2012. godine u Odboru/Medžlisu IZ Brčko angažovan kao sekretar. Obavljao i dužnost v.d. vjersko-prosvjetnog referenta – glavnog imama za Brčko.

Dženaza rahmetli Bahrije efendije je obavljena u ponedjeljak 14. marta 2022. godine poslije ikidnije-namaza ispred džamije džemata Ivici u Brčkom.