ŽIVOT I DJELO RAHMETLI H. ISMET EF. RAMIĆA

ŽIVOT I DJELO RAHMETLI H. ISMET EF. RAMIĆA

Facebook
LinkedIn
Twitter

U petak 11.03.2022. godine u Čaršijskoj džamiji u Kreševu proučen je kelime i tevhid na sedam dana od preseljenja na ahiret hadži Ismet efendije Ramića. Svoj život hadži Ismet ef. posvetio je hizmetu Islamskoj zajednici i muslimanima. U svojoj, preko 40 godina dugoj imamskoj službi, Ismet ef. je službovao u rodnim Crnićima, općina Kreševo. Zatim odlazi na imamsku službu u džemat Milodraže – Kiseljak. Nakon toga odlazi na imamsku službu u džemat Gluha Bukovica – Travnik, gdje ostaje 26 godina. Nakon agresije na našu domovinu Ismet ef. se vraća u Kreševo i nastavlja imamsku službu u svojim Crnićima, MIZ Kiseljak.

Hadži Ismet ef. Ramić je bio iz reda one stare bosanske uleme koja je ljubomorno čuvala dini-islam, noseći ga kao žeru u ruci, pri tom pazeći da žera ne ispadne. Hrabro i odlučno je koračao kroz život boreći se sa teškim životnim iskušenjima.

Poslije Ismet efendije ostale su brojne generacije muslimana koje je podučio vjeri islamu, ali i ljepoti života koju može iznjedriti bosanski čovjek. Ismet efendija je dobitnik brojnih priznanja i zahvalnica za svoj doprinos u radu Islamske zajednice, ali i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Hadži Ismet ef. je rođen 19.05.1928. godine u Crnićima-Kreševo. Bio je oženjen suprugom Mejrom rođ. Čolaković sa kojom je rodio petero djece. Sinovi Amir i Ramiz (sin Ramiz preselio je na ahiret 2019. godine) te kćerke Hasiba, Zulejha i Sena. Ismet efendijin život pored njegove djece uljepšavalo je njegovih sedmero unučadi i desetero praunučadi.

Molimo Gospodara svjetova da Ismet efendiji olakša kaburski život, da mu kabur učini baščom od džennetskih bašča. Gospodaru u Džennetu ga nastani. Amin!

Bukovica 11.03.2022.

Šaban ef. Šljivar